Antena Meniu Search
x

Klaus Johannis cere retragerea Ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codurilor penale!

Preşedintele Klaus Johannis cere Guvernului să retragă Ordonanțele de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale! Acelaşi îndemn a venit din partea majoritatii parchetelor şi structurilor din justiţie.

Vezi și

Preşedintele Klaus Johannis cere Guvernului să retragă Ordonanțele de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale! Acelaşi îndemn a venit din partea majoritatii parchetelor şi structurilor din justiţie.

Între timp, Administraţia Penitenciarelor a făcut calculele. Graţierea care ar trebui să elibereze penitenciarele supraaglomerate nu va rezolva problema nici pe jumătate.

Mesajul preşedintelui României a fost postat pe o reţea de socializare. 

De miercuri, de când şeful ţării a luat frâiele şedinţei de Guvern în mâini, împiedicându-i pe membrii Executivului să introducă pe ordinea de zi cele două proiecte, numeroase voci judiciare s-au opus modificărilor.

Parchetul General, DNA şi Înalta Curte au arătat că urmările ar fi extrem de periculoase. Câteva infracţiuni ar deveni complet nule iar denunţul, un instrument extrem de important în anchetele penale, ar dispărea. 

Argumentul iniţiatorilor de proiect este aglomeraţia din închisori.

Cele mai aglomerate penitenciare din ţară sunt la Satu Mare, Târgu Mureş şi Ploieşti dar eliberarea colectivă ar pune la dispoziţie maximum 3700 de locuri.

Ori deficitul spaţiilor de cazare este de aproape 9000. Mai precis, aproape 28 000 de condamnaţi se înghesuie pe aproape 19 000 de locuri iar rata de recidivă este de aproape 40%. 

Parchetul General le-a amintit Guvernanţilor că variante de termen lung ar fi, prin preluarea unor unităţi militare dezafectate pe care ANP să le transforme în penitenciare. Numai anul trecut s-a negociat pe seama a 10 astfel de clădiri. 

Pentru ca această soluţie să dea roade e nevoie de bani şi de timp, spun şefii penitenciarelor şi nu e prima dată când se face o astfel de încercare.

Până luni, şi membri Consiliului Superior al Magistraturii au promis că vor aborda o poziţie oficială asupra celor două proiecte atât de discutate.

Ministrul Justiţiei nu va lua în discuţie cererea preşedintelui în absenţa premierului, plecat la Washington. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Klaus Johannis cere retragerea Ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codurilor penale!