Antena Meniu Search
x

Primele contracte finanțate din PNRR. Ciucă anunţă că peste 1.400 de Primării din ţară au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro

Peste 1.400 de primării din ţară au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă, care a participat, la Palatul Victoria, la semnarea primelor contracte finanţate din PNRR selectate în cadrul apelului de proiecte "Valul Renovării", potrivit Agerpres

de Redactia Observator

la 07.06.2022, 17:50

Potrivit unui comunicat al Guvernului, este vorba despre şapte contracte de finanţare încheiate între autorităţi publice locale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în valoare de peste 92 milioane de lei. Acestea vizează reabilitarea şi modernizarea unor unităţi de învăţământ şi primării, creşterea eficienţei energetice şi eficientizarea termică a unor sedii administrative.

"Este prima activitate prin care marcăm atragerea banilor europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (...) Practic, prin acest demers de astăzi, demonstrăm angajamentul Guvernului de a pune în mişcare toate mecanismele, astfel încât să putem să atragem banii alocaţi prin PNRR. Dincolo de cele şapte primării care au fost alese pentru a semna astăzi primele proiecte, sunt alte 1.430 care au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro", a precizat Ciucă.

El a subliniat că semnarea contractelor de finanţare a proiectelor de creştere a eficienţei energetice pentru obiective publice locale reprezintă un semnal privind susţinerea pe care Guvernul o acordă comunităţilor locale. Prim-ministrul a menţionat că, tot marţi, la Ministerul Transporturilor, va fi semnat primul contract aferent tronsonului Ploieşti - Buzău din Autostrada Moldovei.

Potrivit acestuia, derularea apelului de proiecte s-a făcut într-o manieră "cât se poate de transparentă" şi de modernă, într-un sistem digital, oferind şanse egale de finanţare tuturor comunităţilor locale, indiferent de regiune sau de apartenenţa politică a primarului, iar cetăţenilor posibilitatea de a vedea cum sunt alocate fondurile publice naţionale şi europene.

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă a adăugat că, într-o perioadă scurtă de timp, Guvernul a reuşit să îndeplinească toate jaloanele şi ţintele asumate prin PNRR.

"Şi, totodată, am fost în măsură să transmitem prima cerere de finanţare la Bruxelles. În acest moment, Guvernul lucrează la cea de-a doua cerere, astfel încât să putem să asigurăm ca până la sfârşitul anului să beneficiem de întreaga sumă alocată prin PNRR pentru anul acesta, aproximativ 10 miliarde de euro", a susţinut premierul.

Conform comunicatului Guvernului, în perioada 1 aprilie - 30 mai, au fost depuse 1.437 de cereri de finanţare, care vor beneficia de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziţia către un fond construit verde şi rezilient. La eveniment au mai participat vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Primele contracte finanțate din PNRR. Ciucă anunţă că peste 1.400 de Primării din ţară au la dispoziţie 2,4 miliarde de euro