Antena Meniu Search
x

Video Reacţia Dianei Şoşoacă în timpul discursului lui Zelenski din Parlamentul României. "Nu pot să ascult mizeria din sală"

La 40 de zile de la invazie, preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului României. A prezentat imagini necenzurate cu tragedia de la Bucha şi a amintit României că avem o istorie comună: şi noi ne-am câştigat libertatea cu sânge. Solemnitatea evenimentului a fost umbrită însă de transmisiunea tehnică cu probleme, traducerea cel puţin îndoielnică, discursurile bâlbâite ale oficialilor români şi boicotul senatoarei Şoşoacă. 

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 19:28

Vezi și

14 minute a vorbit preşedintele Ucrainei în plenul Parlamentului României. La început, Volodimir Zelenski le-a prezentat aleşilor imagini şocante, cu masacrul de la Bucha. Apoi a făcut apel la istorie. Dacă în Parlamentul de la Londra a amintit de Winston Churchill, aici a evocat Revoluţia din 89, când românii şi-au plătit libertatea cu sânge. "În 1989 viața lui Nicolae Ceaușescu s-a încheiat. Poporul român s-a revoltat, s-a apărat şi s-a salvat, doborând un regim inadecvat", a amintit Volodimir Zelenski

"În mai toate discursurile sale, Zelenski a făcut referire de fiecare dată la istoria mai mult sau mai puţin recentă a ţărilor cărora li s-a adresat. Este, desigur, o tehnică discursivă, dar este una care merge direct la sufletul oamenilor", spune Antonio Momoc, expert în comunicare.

Volodimir Zelenski nu s-a ferit să vorbească despre punctul sensibil al relaţiilor dintre România şi Ucraina. "Când situația va permite, vreau să încep un dialog cu România. Pentru protecția minorității ucrainene din România şi a minorităţii românești din Ucraina", susţine el. 

"Există o presiune publică foarte mare, dar în acelaşi timp trebuie să realizaţi că este şi o rezistenţă foarte mare din partea sistemului, din partea acestei elite care vine din comunism", comentează Armand Goşu, analist politică externă.

Pe acelaşi subiect

Gafe şi bâlbe în timpul discursului lui Zelenski

Momentul solemn a fost umbrit însă de probleme tehnice. Prima parte a discursului nu a avut traducere. Apoi, a picat transmisiunea. De vină ar fi o modificare tehnică făcută de ucraineni cu doar câteva minute înainte de discurs. "Vocea preşedintelui s-a suprapus peste canalul de traducere", explică Alexandru Tănase, şef Departament tehnic CDEP. Când în sfârşit totul a mers strună, au apărut problemele de traducere. 

Nici discursurile oficialilor noştri nu fost în ton cu solemnitatea evenimentului. Florin Cîţu a părut că a uitat unde se află şi s-a adresat Parlamentului cu expresia "onorată instanţă". Protocolul l-a încurcat şi când i-a dat cuvântul lui Marcel Ciolacu: "Îl invit la tribună pe Excelenţa Sa, domnul Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor".

Nici premierul nu a fost mai inspirat. "Zelenski, pentru a susține un discurs și a prezenta imaginile atrocității care au avut loc la ăăăă ... Bucha și, de asemenea, pentru a realiza prin ce perioadă extrem de grea trece Ucraina și Europa", a spus Nicolae Ciucă

Au fost şi parlamentari care au sabotat discursul preşedintelui ucrainean. Cei de la AUR au venit cu steaguri ale României, în semn de protest faţă de arborarea drapelului Ucrainei în Parlament. 

Reacţia Dianei Şoşoacă

Nici Diana Şoşoacă nu s-a dezminţit: "Ce faceţi, domnu' Coarnă, vreţi un spectacol de balet sau de pian? Sau se poate face balet la pian? Eu cred că Zelenski le reuşeşte pe amândouă".  Apoi, când a început discursul, a plecat. "Deci am ieşit frumos din sală, eu nu pot să stau să ascult mizeria din sală", a afirmat Diana Şoşoacă.

Parlamentarii au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri politice » Reacţia Dianei Şoşoacă în timpul discursului lui Zelenski din Parlamentul României. "Nu pot să ascult mizeria din sală"