Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România dă săptămâna viitoare ultimul test pentru intrarea în Schengen. Aderarea s-ar putea face în două etape

România e tot mai aproape de intrarea în Schengen. Ultimul raport al preşedintei Parlamentului European este laudativ. Practic, ţara noastră îndeplineşte acum toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. Mai avem un singur hop de trecut - mecanismul de cooperare și de verificare, care ne ţine pe loc de 15 ani. Din martie, am putea scăpa de cozile din aeroport.

de Redactia Observator

la 26.10.2022 , 19:45

"Locul României este în Schengen". Este mesajul transmis de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

Oficial, raportul făcut după recenta misiune de evaluare în ţara noastră este foarte bun, ceea ce înseamnă că, tehnic, România îndeplineşte toate condiţiile pentru a face parte din spaţiul Schengen.

Următorul pas este Mecanismul de cooperare și de verificare. Surse de la Bruxelles susţin că, în zilele următoare, Comisia Europeană va anunţa că România scapă de MCV, după 15 ani.

Vezi și

Decizia finală privind intrarea în Schengen va fi luată pe 8 decembrie, la Luxemburg. Este nevoie de un vot în unanimitate al miniştrilor de interne şi de justiţie din statele UE pentru ca România să intre în spaţiul de liberă circulaţie.

Pe acelaşi subiect

Schengen, ultima frontieră

Aderarea se va face în două etape. De la 1 ianuarie vor fi desfiinţate punctele de trecere rutiere de la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria, iar în porturile maritime vor fi dane speciale pentru navele sosite din alte state Schengen. Aeroporturile mai au de aşteptat până în martie, când se schimbă calendarul zborurilor.

Circulaţie liberă înseamnă şi fără cozi, ceea ce vedem acum. Pentru zborurile internaţionale facem controlul paşapoartelor aici, la ghişeele poliţiei de frontieră, fie la scannere. Odată intraţi în Schengen vom circula aşa cum o facem pe cursele interne, fără control

În toate aeroporturile vor fi două zone distincte. Una va fi destinată avioanelor care zboară în interiorul spaţiului Schengen. Aici nu vor mai exista ghişee de control şi nu vom mai fi nevoiţi să prezentăm actul de identitate dacă venim din Italia, Franţa sau Germania. În cealaltă zonă vor fi păstrate fluxurile actuale, pentru aeronavele care vin din state care nu fac parte din Schengen.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » România dă săptămâna viitoare ultimul test pentru intrarea în Schengen. Aderarea s-ar putea face în două etape