Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii, Facebook și TikTok, buni de plată dacă se face politică în campania electorală. Articolul care a alarmat ONG-urile

Apar reacții după ce Guvernul a modificat prin Ordonanță de Urgență legea electorală. Mai multe organizații non-guvernamentale spun că ordonanța a fost adoptată fără transparență sau dezbatere publică și interpretarea ei ar putea încalca drepturile fundamentale ale cetățenilor, în special cel la liberă exprimare. Discuția vine în contextul în care, duminică, platforma TikTok urmează să fie interzisă în Statele Unite, potrivit unor surse citate de Reuters.

de Marius Gîrlaşiu

la 17.01.2025 , 14:18

Există un articol extrem de controversat în această Ordonanță de Urgență, un articol care prevede că poate fi considerat material publicitar din punct de vedere politic orice fel de material scris, audio sau video postat pe rețelele de socializare în campanie electorală și prin care alegătorii sunt îndemnați să voteze sau să nu voteze, să aleagă sau să nu aleagă un candidat la alegerile prezidențiale.

O serie de organizații non-guvernamentale susțin că acest articol nu este suficient de clar formulat și că este cel puțin interpretabil și că, în practică, ar putea să ducă la situații care să încalce grav libertatea de exprimare a cetățenilor pe rețelele de socializare.

Activiștii susțin că românii ar putea fi amendați pentru o simplă postare pe Facebook sau TikTok

Vezi și

Avem ONG-uri care susțin că, dacă acest articol s-ar aplica în forma în care apare în Ordonanța de Urgență, atunci am putea ajunge la situații în care un român obișnuit, de pildă, să fie amendat pentru o simplă postare pe Facebook sau pe TikTok în care își îndeamnă prietenii să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

Pe acelaşi subiect

Foarte important de menționat: Ordonanța de Urgență prevede și amenzi pentru cei care încalcă acest articol, amenzii între 15.000 de lei și 50.000 de lei. Acum, însă, premierul Marcel Ciolacu susține că nu se pune problema să ajungem în astfel de situații, că nu va fi încălcată libertatea de exprimare a românilor și că, în orice caz, nimeni nu va fi amendat pentru o simplă postare pe Facebook.

Dincolo de asta, mai avem un articol controversat potrivit căruia marile rețele de socializare ar putea fi amendate cu sume între 1% și 5% din cifra de afaceri, dacă nu respectă deciziile autorităților din România, în principal deciziile Biroului Electoral Central.

BEC ar putea decide ștererea unor postări de pe Facebook sau TikTok

Ordonanța de Urgență prevede că, în cazul în care există plângeri, Biroul Electoral Central poate să decidă ștergerea unor mesaje prin care se manipulează sau se dezinformează alegătorii în campanie electorală, iar decizia este transmisă apoi către Autoritatea Electorală Permanentă. Mai departe, AEP este instituția care urmează să sesizeze marile rețele de socializare să le ceară giganților din social media să șteargă aceste postări de pe rețelele de socializare.

Și, atenție, marile rețele sociale ar avea doar cinci ore la dispoziție pentru a șterge aceste postări, aceste mesaje din campanie electorală, în caz contrar urmând să fie amendate cu sume între 1% și 5% din cifra de afaceri. Premierul Marcel Ciolacu spunea ieri că s-ar putea ajunge la amenzi de multe miliarde de euro, pentru că vorbim despre companii mari din social media care au cifre de afaceri uriașe. Însă există o problemă aici: aceste companii nu au cifră de afaceri în România ci un model de business global, deci este discutabil cum ar putea plăti aceste amenzi.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ministerul Educației propune rotirea elevilor în bănci. Sunteți de acord?
Observator » Ştiri politice » Românii, Facebook și TikTok, buni de plată dacă se face politică în campania electorală. Articolul care a alarmat ONG-urile