Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Salariile angajaţilor din sănătate şi învăţământ vor fi majorate. ”Ordonanţa-trenuleț” a fost modificată

Guvernul va lua bani dintr-o parte ca să poată da în alta. A pregătit în acest sens Ordonanţa "trenuleţ" care va fi adoptată astăzi. Pentru că nu sunt bani pentru majorările de pensii, salarii şi alocaţii de anul viitor, Ordonanţa prevede îngheţarea sporurilor bugetarilor, la fel şi a pensiilor speciale. Mai mult, cei cu pensii de peste 4.000 de lei vor fi buni de plată. Sunt însă şi ceva veşti bune.

de Redactia Observator

la 17.12.2021 , 13:46

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, Ordonanţa ”trenuleţ” care cuprinde îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi prorogarea pensiilor aleşilor locali. Dacă iniţial proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate, în forma finală care a intrat în şedinţa de guvern de vineri a fost introdusă majorarea salariilor din educaţie. Potrivit modificării aduse ordonanţei de urgenţă, ”prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”. 

Prevederile din Ordonanţa "Trenuleţ" după modificări

- Toate salariile bugetarilor, inclusiv ale demnitarilor, sunt plafonate anul viitor, cu excepția: profesorilor, personal didatic auxiliar, brancardieri și infirmiere. 

Vezi și

- Bugetarii nu vor avea anul viitor bonusuri sau premii, iar normă de hrană rămâne plafonată la nivelul din decembrie 2021 

Pe acelaşi subiect

- Vor primi în schimb vouchere de vacanță de 1450 de lei 

- Punctul de amendă e plafonat și el la 145 de lei 

- Toate pensiile (inclusiv cele speciale) mai mari de 4000 de lei vor fi impozitate cu 10% (CASS), însă doar valoarea care depășește 4.000 de lei (adică la o pensie de 4500 de lei,CASS e doar din 500 de lei, adică 50 de lei)

- Au renunțat la scăderea plafonului de impozitare pentru IMM.

- TVA 5% pentru prima locuința care costă între 450.000 de lei și 700.000 de lei

- TVA 5% pentru energia termică

Prevederea apare după ce profesorii au amenințat cu greve

Modificarea vine după ce, joi, trei federaţii sindicale din învăţământ au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi îngheţate, aşa cum prevede proiectul de ordonanţă al Executivului.

„În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariaţii din învăţământ vor ieşi în stradă, pichetând sedille Executivului şi prefecturilor. Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”, au transmis aceştia într-un comunicat de presă.

Guvernul renunță și la ideea coborârii plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că nu se va aplica reducarea plafonul de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, el precizând că antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi dezvolta afacerile.

”Pentru că am văzut o serie de dezbateri pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie, a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă, antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi consolida şi dezvolta afacerile cinstit”, a spus premierul.

El a arătat că antreprenorii nu trebuie taxaţi suplimentar. ”Am discutat şi vom respecta prevederile Codului Fiscal”, a spus Ciucă.  Nicolae Ciucă a mai spus că Guvernul este preocupat de a păstra echilibrul bugetar şi respectă angajamentele luate în relaţia cu Comisia Europeană, de a avea un deficit de 6,2 % pe ESA, echivalentul a 5,84 % pe cash.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri politice » Salariile angajaţilor din sănătate şi învăţământ vor fi majorate. ”Ordonanţa-trenuleț” a fost modificată