Antena Meniu Search
x

Live Text Scandal în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerelor. Calendarul moţiunii USR PLUS-AUR, respins. A fost aprobat cel al moţiunii PSD

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins calendarul moţiunii USR PLUS-AUR şi au stabilit data dezbaterii moţiunii de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 28.09.2021, 19:07

  • Cum au interpretat parlamentarii decizia Curţii Constituţionale privind moţiunea de cenzură

Curtea Constituţională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Parlament pe tema moţiunii de cenzură, dar argumentat că Parlamentul nu a respectat obligaţia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, iar moţiunea USR PLUS-AUR trebuie să îşi continue traseul în Parlament.

UPDATE 16:29: PSD a propus calendarul pentru moţiunea iniţiată de social-democraţi. Joi la ora 14.00 aceasta ar urma să fie citită, iar marţi, 5 ocotmbrie, la ora 12:00 să fie supusă votului. Propunerea a fost votată în unanimitate, chiar şi de parlamentarii PNL.

UPDATE 16:25: Primul punct de pe ordinea de zi, propunerea lui Ionuţ Moşteanu ca moţiunea USR PLUS şi AUR să fie dezbătută luni, 4 octombrie, la ora 16:00, a fost respins cu 9 voturi pentru şi 14 abţineri.

Cum au interpretat parlamentarii decizia Curţii Constituţionale privind moţiunea de cenzură

Pe acelaşi subiect

Comunicatul Curţii Constituţionale este interpretat diferit de membrii Birourilor reunite, care urmează să stabilească calendarul celor două moţiuni de cenzură.

Sorin Grindeanu, PSD: Comunicatul Curţii Constituţionale creează o vulnerabilitate în ceea ce priveşte moţiunea depusă de AUR şi USR PLUS. Propunerea noastră este să aşteptăm motivarea. 

George Simion, AUR: Domnul Grideanu ar trebui să citească şi punctul doi în care CCR spune că Parlamentul continuă să încalce Constituţia prin împiedicarea moţiunii. Iar dânsul vrea să facem asta în continuare, să încălcăm Constituţia. 

Ludovic Orban, PNL: Din comunicatul CCR reiese că programarea dezbaterii moţiunii de cenzură trebuie făcută cu celeritate. Tergiversarea derulării moţiunii de cenzură reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei. Eu voi vota pentru un calendar pentru ambele moţiuni.

Cristina Prună, USR PLUS: Argumentul domnului Grindeanu nu este decât o motivare ieftină de a tegiversa în continuare dezbaterea moţiunii de cenzură. La punctul 2 este foarte clar că moţiunea de cenzură.

Alina Gorghiu, PNL: Aţi reuşit într-un fel poetic să transformaţi într-un succes această procedură neconstituţională a moţiunii de cenzură. Conflictul e conflict.

Alfred Simonis, PSD: Avem varianta să votăm moţiunea USR PLUS şi AUR şi să conteste Cîţu după aceea decizia la CCR sau să votăm moţiunea PSD. Vreţi să îl mai ţineţi în funcţie pe Florin Cîţu sau să plece?

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că PSD a depus moţiunea de cenzura împotriva Guvernului Cîţu, adăugând că ”nu mai are rost să ne ascundem după o moțiune de cenzură neconstituțională”. În plus, liderul PSD a spus că nu se mai poate reseta vreo coaliție și că în România trebuie organizate alegeri anticipate.

”Astăzi am decis şi depus moţiunea de cenzură a PSD. După decizia CCR luată în unanimitate, 8 la 0, singura soluţie legală e moţiunea PSD. Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Birourile permanente reunite un calendar strâns, respectiv, joi citirea moţiunii PSD şi luni votul, ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să intrăm în decizii și să ne ascundem după o moțiune de cenzură, din punctul nostru de vedere, neconstituțională. Am văzut cum șeful statului, împreună cu premierul și cu al treilea om în stat, au participat la un congres politic cu 5000 de lideri locali, încălcând toate normele sanitare și sfidând toți românii. Mai mult, toate instituțiile statului, DSP, Poliția Națională, Poliția Locală s-au aliat pentru a proteja această infracțiune. Congresul PNL a împărțit cetățenii României în două categorii, PNL-iștii care pot face orice și restul cetățenilor care sunt obligați să respecte orice decizie”, a spus Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Scandal în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerelor. Calendarul moţiunii USR PLUS-AUR, respins. A fost aprobat cel al moţiunii PSD