Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Florin Cîţu este propunerea PNL-USR-UDMR pentru postul de premier. Cum se împart cele 18 ministere între partide

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedinţia Camerei revine PNL, iar cea a Senatului, USR PLUS.

de Daniel Murărescu

la 18.12.2020 , 19:45

Mintrul Finanțelor Florin Cîțu și fostul premier Ludovic Orban Florin Cîțu și Ludovic Orban - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Guvernul negciat de PNL, USR PLUS şi UDMR va avea doi vicepremieri şi 18 ministere.

UPDATE 19:15 Negocierile s-au terminat, iar cele trei partide au ajuns la acord cu privire la viitorul Guvern.

Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Preşedinţia Camerei revine PNL, iar cea a Senatului revine USR PLUS.

PNL va avea 9 ministere, USR PLUS va avea 6 ministere, iar UDMR va avea 3.

Articolul continuă după reclamă

Ludovic Orban: ”Am ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi de asemenea poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. Florin Cîţu este candidatul la funcţia de premier, susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL.

În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei va aparţine unui candidat din partea PNL.  Vor fi doi vicepremieri. De asemenea Guvernul va avea 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6 conduse de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR”.

Cum se împart ministerele între cele trei partide

PNL va primi Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii.

USR PLUS va primi Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Fondurilor Europene.

UDMR are Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Declaraţiile făcute de liderii partidelor la finalul negocierilor

LUDOVIC ORBAN: ”Am ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi de asemenea poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. Florin Cîţu este candidatul la funcţia de premier, susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL. În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei va aparţine unui candidat din partea PNL.  Vor fi doi vicepremieri. De asemenea Guvernul va avea 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6 conduse de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR”.

El a prezentat portofoliile pe care le va gestiona PNL: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Culturii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Unde e vorba de muncă nu ne dăm înapoi. Practic acestea sunt în mare ministerele care vor fi gestionate de PNL. În cadrul discuţiilor pe care le-am convenit, dincolo de portofolii unde fiecare formaţiune politică a ţinut să gestioneze anumite portofolii, important este spiritul de echipă, solidaritatea şi coeziunea în punerea în practică a programului de guvernare, care a progresat. Echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative şi suntem convinşi că, în zilele următoare, atât echipa de negociere politică, cât şi echipa privind programul de guvernare, va finaliza munca pentru a oferi României în următorii 4 ani de zile dezvoltarea pe care o aşteptăm cu toţii”, a conchis Ludovic Orban. 

DAN BARNA: ”Ziua de azi e importantă în această perioadă complicată pentru România. Au fost de azi dimineaţă de la ora 9.00 discuţii. Am găsit, spunem noi, cea mai bună soluţie pentru a avea o majoritate parlamentară şi un Guvern şi echilibru a celor trei forţe. Portofoliile USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. Acestea sunt cele 6 portofolii”.

DACIAN CIOLOŞ: ”Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după negocieri am reuşit să oferim o structură de Guvern suplă , cu 18 ministere. Justiţia,  pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HORECA şi antreprenoriat. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că e a fost mai greu a trecut”.

KELEMEN HUNOR: ”Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt sigur că vom reuşi să avem locuri de muncă, să investim în sănătate, în educaţie şi ne-am asumat să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi exercitarea atirbuţiilor din Executiv. Vom asuma 3 ministere – Ministerul Dezvoltării, unul important pentru a reduce decalajele de dezvoltare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu de ceea ce am moştenit şi trebuie să lăsăm copiilor noştri. Ministerul Sportului şi Tineretului este unul important, pentru că fără tineret şi sport nu poate fi gândită o societate modernă”.

FLORIN CÎŢU - ”Aş vrea să mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conştient de această responsabilitate. Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare. E nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit, în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătate, dar şi în domeniul economiei”.

Sursa: www.news.ro.

Update 16:40. Suntem cu un pas mai aproape de un Guvern de coaliţie PNL, USR-PLUS, UDMR. Se pare că liderii celor trei partide ar fi ajuns la o formulă acceptată de toată lumea şi este doar o chestiune de timp până când aceasta va deveni o propunere oficială.

Aceasta ar veni după mai bine de o săptămnă de negocieri în ceea ce priveşte numele viitorului premier, dar şi ale preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului.

Andre Rotaru, reporter Observator: Formula care se conturează aici îl are pe Florin Cîţu premier, pe Ludovic Orban la şefia Camerei Deputaţilor, în timp ce Senatul va reveni USR-PLUS. În momentul de faţă rămân discuţiile despre împărţirea ministerelor.

Potrivit unor surse Observator, opt ministere vor merge la PNL, șapte la USR-PLUS și trei la UDMR. Cea mai aprigă bătălie se dă pe trei ministere, considerate ministere-cheie: Ministerul Dezvoltării, pe care toate partidele îl vor, Ministerul Economiei şi Ministerul Justiţiei. 

Suntem în a patra zi de negocieri. Aceste negocieri ar trebui să se încheie până luni, pentru că marţi şi miercuri ar trebui să avem deja cei doi şefi al Camerelor din Parlament.

Ştire iniţială

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare, intrate în impas după ce Ludovic Orban a propus ca el să fie premier, o soluţie contestată iniţial şi în partid şi neagreată de USR-PLUS, au fost reluate în cursul zilei de joi.

Guvernarea, în viziunea PNL

În primul scenariu lansat de PNL, USR-PLUS trebuie să fie mulţumit doar cu şefia Senatului, în timp ce premier ar fi Florin Cîţu. 

Varianta doi provoacă un deja vu: Ludovic Orban, din nou prim-ministru. Dan Barna ar deveni preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Guvernarea, în viziunea USR-PLUS

Alianţa USR-PLUS nu mai vrea să-l mai vadă pe Orban la cârma Executivului, aşa că le-a propus liberalilor două variante: 

  • În prima, PNL rămâne la Palatul Victoria şi obţine doar preşedinţia Senatului. 
  • În celălalt caz, conduce ambele Camere ale Parlamentului, dar cu Dacian Cioloş premier.

Dan Barna, preşedinte USR: ”În întâlnirea de astăzi, fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tarâm comun ca aplicare, să constituim coaliţia”.

Guvernarea, în viziunea UDMR

Şi UDMR tânjeşte după cele două funcţii prestigioase din Legislativ. Cât despre postul de premier, maghiarii merg pe mâna unui liberal.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: ”Pânâ la sfârşitul anului, vom avea un guvern funcţional. Intenţia noastră e să avem o guvernare responsabilă”.

În plus, PNL mai are un moft: dacă pentru cele mai râvnite trei funcţii încă negociază, în privinţa ministerelor nu acceptă concesii. Concret, aliaţii nu vor putea interveni asupra numelor de miniştri propuse de liberali.

Dacă ieri s-a negociat programul de guvernare, astăzi se reiau discuţiile şi pentru împărţirea puterii în Parlament.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Florin Cîţu este propunerea PNL-USR-UDMR pentru postul de premier. Cum se împart cele 18 ministere între partide