Video Surse: Marcel Ciolacu vrea să discute cu secretarul de stat american Marco Rubio. Emil Hurezeanu, convocat de urgenţă de premier să dea explicaţii
Este agitaţie şi pe scena politică din România. Surse politice spun că în următoarele zile este posibilă o sedinţă CSAT pentru a clarifica inclusiv poziţia României în legătură cu negocierile pentru pacea din Ucraina.
În urmă cu scurt timp preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a avut primul discurs de politica externă, în faţa ambasadorilor acreditaţi în România.
"Politica externă îşi va menţine cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene şi al NATO, având un parteneriat strategic cu SUA, fiind deschisă spre cooperare cu partenerii care ne împărtăşesc valorile. Este timpul ca această agresiune să înceteze. O încetarare a focului urmată de o pace justă şi durabilă reprezintă un obiectiv. Negocierile începute sunt un prim pas dar pacea nu va fi durabilă dacă nu va reprezenta rezultatul unor copromisuri acceptabie pentru ambele părţi în aceeaşi măsură şi dacă actorii internaţionali nu va pune la dispoziţie un pachet de garanţii de securitate pentru Ucraina", a declarat Ilie Bolojan, preşedintele interimar.
Emil Hurezeanu, convocat de urgenţă
Reamintim că o convocare a CSAT a fost cerută şi de premierul Marcel Ciolacu, în contextul afirmaţiilor făcute la Munchen de vicepreşedintele american, JD Vance.
- Marcel Ciolacu, despre "cea mai mare reducere a cheltuielilor din istoria Guvernului României": Dispar 1.800 de posturi
- Florin Gardoş, reacție în scandalul Nordis: "Am ajuns la concluzia că eu și Marcel Ciolacu avem ceva în comun....
- Ciolacu susține că "SUA nu au făcut nicio solicitare către România" pentru ridicarea restricțiilor impuse...
- Ciolacu vrea convocarea CSAT după declaraţiile lui JD Vance. Premierul va avea o discuţie şi cu Hurezeanu
- Când vor primi pensionarii cu venituri mici ajutorul de 800 de lei. 2,5 milioane de români vor beneficia de aceşti...
Am asistat la primul discurs de politică externă a preşedintelui interimar Ilie Bolojan, un discurs susţinut în faţa ambasadorilor străini, acreditaţi în România, discurs în care noul şef al statului a asigurat că politica externă a României îşi va urma cursul firesc, acela de stat membru al UE, de stat membru al NATO şi, evident, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Mai spunea Ilie Bolojan că politica externă a României nu va suferi schimbări şi că va continua pe acest parcurs firesc.
A vorbit şi despre alegerile prezidenţiale, despre decizia CCR care a anulat alegerile prezidenţiale de anul trecut, că a fost o situaţie excepţională, însă gestionată cu mijloace democratice şi că ne aflăm în cadrul legal şi constituţional. Cumva un răspuns de la vârful statului român pentru vicepreşedintele american JD Vance, cel care, săptămâna trecută, la conferinţa de securitate de la Munchen a dat drept exemplu anularea alegerilor prezidenţiale din România, spunând că, în ţara noastră, alegerile au fost anulate pe baza unor "suspiciuni şubrede" şi la presiunile uriaşe ale aliaţilor de pe continent. Tot JD Vance atrăgea atenţia că democraţia României a fost distrusă cu doar câteava sute de mii de euro investite în advertising pe reţelele de socializare.
Ilie Bolojan spune că anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut a fost o decizie care a respectat legea fundamentală şi a respectat cadrul constituţional din ţara noastră.
Surse de la vârful Guvernului spun că în această perioadă se fac demersuri diplomatice pentru o convorbire între premierul Marce Ciolacu şi secretarul de stat american Marco Rubio, şeful diplomaţiei americane pentru a clarifica această situaţie şi declaraţile vicepreşedinteului JD Vance.
Tot premierul Marcel Ciolacu a anunţat astăzi că ar fi oportună convocarea unei şedinţe CSAT, tocmai pentru a clarifica poziţia României în actualul context de securitate de pe contininent, pentru a clarifica poziţia României în legăîtură cu negocierile de pace purtate astăzi între SUA şi Rusia, în privinţa Ucrainei. S-a exprimat aici Ilie Bolojan, spunea că o pace justă şi durabilă în Ucraina nu poate avea loc fără compromisiuri acceptate de ambele părţi şi fără garanţii de securitate solide oferite Ucrainei de partenerii internaţionali.
Surse de la vârful Guvernului spun că astăzi ministrul de Externe Emil Hurezeanu a fost convocat de urgenţă la o discuţie la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, o discuţie în care Emil Hurezeanu ar trebui să dea explicaţii despre poziţionarea Ministerului de Externe din ultima perioadă, despre activitatea sa la vârful MAE, în contextul în care ar trebui să explice inclusiv despre discuţia pe care a avut-o pe holurile de la Conferinţa de Securitate de la Munchen cu trimisul special al preşedintelui american Donald Trump Richard Grenell, pentru că a apărut aseară în Financial Time acea informaţie potrivit căreia Administraţia lui Donald Trump ar face presiuni asupra Guvernului României în privinţa fraţilor Andrew şi Tristan Tate, în contextul în care chiar Richard Grenell a recunoscut această discuţie şi chiar Emil Hurezeanu într-o declaraţie oferită presei că trimisul special al lui Donald Trump a făcut presiuni asupra României în cazul fraţilor Tate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰