Votul de învestire pentru Guvernul Orban 2, aşteptat până pe 24 februarie
Ludovic Orban forţează anticipatele cu aceeaşi garnitură de miniştri. Şi cu un program de guvernare aproape identic, dar cu termene devansate. Desfiinţarea Secţiei Speciale şi modificarea Codurilor Penale sunt o parte din obiectivele Cabinetului Orban 2.
Ludovic Orban forţează anticipatele cu aceeaşi garnitură de miniştri. Şi cu un program de guvernare aproape identic, dar cu termene devansate. Desfiinţarea Secţiei Speciale şi modificarea Codurilor Penale sunt o parte din obiectivele Cabinetului Orban 2. Planurile lor se lovesc însă de boicotul social-democraţilor. PSD a sesizat deja Curtea Cosntituţională în legătură cu a doua numire a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.
Decizia de a păstra aceeaşi formulă şi în Cabinetul Orban 2 a fost luată cu unanimitate de voturi. Potrivit regulamentului, aleşii au la dispoziţie 15 zile pentru a acorda votul de învestitură. Şi dacă în componenţa Guvernului nu sunt modificări, programul de guvernare e prezentat ca unul nou.
În realitate, vechiul program de guvernare a fost reactualizat. Printre obiective: desfiinţarea Secţiei Speciale, constituirea unui grup de lucru pentru modificarea Codurilor Penale sau informatizarea ANAF. Acum, liberalii încep negocierile cu partidele politice.
Cu sau fără anticipate, un lucru e cert: social-democraţii sunt decişi să tergiverseze procedura parlamentară astfel încât votul pentru învestire a celor două guverne să dureze cât mai mult.
Contre între PSD şi PNL sunt şi în cazul Ordonanţelor de Urgenţă adoptate în ultima şedinţă de Guvern. Social-democraţii spun că este ilegal ca Executivul să trimită ordonanţe către Monitorul Oficial fără toate avizele. Premierul desemnat îi contrazice.
Votul pentru învestirea noului Guvern ar trebui să se dea până pe 24 februarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰