Antena Meniu Search
x

3 lucruri de care nu trebuie să te lipsești în bucătărie 

Dacă te așteptai să găsești o înșiruire a celor mai la modă și sofisticate aparate inventate ca să-ți ușureze munca în bucătărie... nici nu te puteai înșela mai mult. E adevărat că blender-ul, aparatul de gătit cu aburi și un robot de bucătărie puternic sunt doar câteva dintre ajutoarele de nădeje pentru orice gospodină, însă toate sunt degeaba dacă îți lipsesc trei lucruri esențiale: sarea, gustul și rețeta. 

de Redactia Observator

la 27.08.2021, 10:33

Femeie care gătește un aluat pe masa din bucătărie, sparge un ou cu mâinile într-un castron
3 lucruri de care nu trebuie să te lipsești în bucătărie - Profimedia Images

Sarea:

Sub formă grunjoasă, de praf sau cu diferite arome de usturoi ori ceapa, atunci când te așezi la masă, sarea nu se poate să lipsească. Nu există preparat peste care să nu presărăm măcar un praf de sare pentru a-i amplifica aroma. Până și deserturile au în compoziția lor puțină sare, cât să ajute la echilibrarea gusturilor.

Un studiu efectuat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a arătat că un consum zilnic de sare recomandat persoanelor sănătoase este de 2.300 miligrame (adică 2,3 grame). Experţii susţin că este cantitatea ideală pentru a evita problemele de sănătate ce pot apărea odată cu excesul de sare în organism. 

Chiar și așa, majoritatea oamenilor subestimează cantitatea de sare consumată. Peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm pe zi provine din alimente procesate, iar ceea ce adăugăm din solniță, la masă, reprezintă doar 6%. Tocmai de aceea nutriționiștii recomandă consumul unei game cât mai largi de alimente, pentru a evita consumul exagerat de sare. Atenție, consumată în exces, sarea poate genera probleme serioase de sănătate precum tensiunea arterială mărită, principala cauză a afecțiunilor cardiace și a atacurilor cerebrale.

Câteva trucuri pentru a folosi sarea în bucătărie: 

- adaugă sare în apa în care fierbi ouăle, ca să se curețe mai ușor de coajă.

- verifică ouăle dacă sunt vechi prin a le scufunda într-un vas cu apă și sare. Ouăle proaspete nu se vor ridica la suprafață. 

- pune un vârf de sare în lapte, când fierbe, ca să rămână proaspăt mai mult timp.

- adaugă sare după ce ai fiert cartofii și i-ai scurs de apă, pentru un piurea mai fin.

Gustul

Gustul este mai mult decât chimie. El joacă un rol esențial în digestie și chiar în bunastarea psihică așa că trebuie pus la loc de cinste ”în bucătărie”. Organismul nostru a evoluat în așa mod încât ne putem baza pe gust să ne ferim de alimentele care ne fac rău, precum și de substanțele dăunătoare din natură.

Sunt patru noţiuni alimentare de bază ale gustului: dulce, acru, sărat şi amar. Mai nou a aparut și gustul umami, definit printr-o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume, însă care rămâne în cavitatea bucală pentru mult timp, chiar și după ce am mâncat. Oricare dintre ele își are locul lui bine stabilit în gastronomie și ne încântă papilele gustative.

Gustul în mâncare se moștenește însă se și educă, experimentând constant noi arome, și stă fix în echilibrul ingredientelor și în timpul de gătire al preparatului.

Rețeta

Rețeta e sfântă în bucătărie. Nu poți duce un preparat la bun sfârșit dacă nu ai o listă a ingredientelor, cu cantitățile necesare, precum și instrucțiunile de gătire.

Cele mai vechi rețete scrise cunoscute datează din Egiptul antic, așa că e aproape imposibil de estimat câte există în acest moment în lume. Originale ori reinterpretate, rețetele sunt transmise din generație în generație și ajută la păstrarea identității unui popor.

Printre rețetele și felurile de mâncare cele mai iubite de români se numără sarmalele, salată boeuf, ostropelul, ciulamaua și, la desert, parfumatul chec.

Dacă ți-am trezit interesul (și pofta) descarcă repejor aplicația eatZZ și încearcă și tu câteva dintre preparatele tradiționale gătite de bucătari experimentați și cu gust.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Reţete » 3 lucruri de care nu trebuie să te lipsești în bucătărie