Antena Meniu Search
x

7 idei culinare de ținut pe lista scurtă. Rețete simple și rapide pe care oricine le poate prepara

Graba cu care trecem de la o zi la alta, într-o continuă alergătură după lucruri și trăiri, se răsfrânge inclusiv asupra felului în care ne hrănim. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, trăim parcă într-un carusel de emoții și punem prea puțin preț pe ceea ce avem în fața noastră atunci când ne așezăm la masă.

de Redactia Observator

la 23.08.2021, 12:03

Bucată de carne cu sos de afine, pe farfurie
7 idei culinare de ținut pe lista scurtă. Rețete simple și rapide pe care oricine le poate prepara - Profimedia Images

Din fericire, astăzi avem la dispoziție toate uneltele pentru a găti din ce în ce mai ușor, mai rapid și, de ce nu, mai sănătos. Rețetele rapide cu trei sau patru ingrediente sunt la un click distanță și nu ai nevoie de aptitudini de bucătar-șef să le încerci la tine în bucătărie. De data aceasta, îți propunem și noi 7 idei culinare de ținut pe lista scurtă, fie pentru serile în care te întorci târziu de la serviciu, fie pentru musafirii pofticioși care nu se tem să încerce gusturi noi.

1. Orez prăjit cu ou și legume

Orezul prăjit este absolut minunat. E alternativa banalului orez pilaf și poate fi îmbogățit cu aproape orice fel de legume. Poate fi consumat ca atare, cu un amestec de legume la alegere, ori pe post de garnitură pentru orice fel de carne pregătită la cuptor sau tigaie. 

Ca să-ți iasă rețeta rapidă, trebuie doar să urmezi câțiva pași. Cel mai important, fierbe orezul în apa cu puțină sare și lasă-l să se răcească cel puțin 3-4 ore. După ce s-a răcit, poate fi amestecat cu legumele călite la tigaie, la foc rapid, în care ai adăugat și un ou bătut. 

Iată ce ingrediente îți propunem: orez cu bob lung fiert, amestec legume congelate, un ou, o ceapă, câteva linguri de ulei, sare, sos de soia (opțional).

2. Peperonata, sau tocănița din ardei și sos de roșii.

E o rețetă rapidă, extrem de simplu de pregătit și în același timp foarte delicioasă ...mai ales în zilele călduroase de vară. Poate fi mâncată ca fel principal de vegetarieni, ori de cei care țin post, însă devine și mai gustoasă lângă o bucată de carne. 

Tot ce trebuie să faci este să mărunțești legumele și să le pui în tigaia cu ulei încins, la foc mic, până se înăbușesc, după care adaugi sosul de roșii, apa (dacă e cazul) și condimentele după gust.

Iată ce ingrediente îți propunem: ardei gras de culori diferite, o ceapă, doi căței usturoi, sos de roșii, câteva linguri de ulei, sare, piper, un praf de zahar (optional).

3. Paste cu sos marinara

Rețeta asta de spaghetti cu sos marinara este rapidă și poate fi pregătită de oricine. Cât se fierb pastele, încinge câteva linguri de ulei într-o tigaie, adaugă usturoiul pisat, pulpa de roșii pasată și crește focul până când sosul ajunge la punctul de fierbere. Punem un capac pe tigaie, scazand  focul la minim, și lăsăm sosul să de îngroașe în tihnă vreme de 10, 12 minute.

Când pastele sunt gata, le amestecăm cu sosul marinara, adăugăm condimentele, poate și câteva frunzulițe de busuioc și mâncarea-i gata.

Iată ce ingrediente îți propunem: spaghetti, 3 căței de usturoi, pulpa de roșii pasata, câteva linguri de ulei, câteva linguri de busuioc, sare, piper.

4. Pulpe de pui la tigaie cu sos de vin

Nu este nimic mai simplu decat să pregătești pulpe de pui la tigaie. Se fac mai rapid pe aragaz, decât la cuptor, și sunt extrem de gustoase. Puteti marina in prealabil pulpele de pui, lăsându-le peste noapte în iaurt cu miere, boia si usturoi, și abia a doua zi să le gătiți, mai ales dacă aveți carne de la un pui de țară. Nu uitați, dacă vreți ca pielea să fie crocantă, este obligatoriu ca aceasta să fie perfect uscată înainte de preparare.

Pulpele de pui condimentate se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins, se întorc pe ambele părți pentru a fi bine rumenite, apoi se adaugă câțiva căței de usturoi tăiati pe jumătate, puțin cimbru, apoi un pahar de vin alb și puțină apă, în funcție de cantitatea de carne din tigaie.

Iată ce ingrediente îți propunem: pulpe pui cu os, sare, piper, usturoi, cimbru, 150 ml vin alb, apă, câteva linguri de ulei.

5. Mușchiuleț de porc la tigaie, cu sos de afine și  vin rosu.

Tăiem carnea în felii mari și o condimentăm cu sare și piper, apoi o punem la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Prăjim mușchiulețul de porc pe ambele părti, dar și pe margini, până își schimbă culoarea și se rumenește puțin. Când carnea e gata o scoatem într-un vas cu capac, iar în tigaia respectivă începem să pregătim sosul.

Punem afinele în tigaie, cu rozmarinul și le călim cateva secunde. Le zdrobim cu lingurița, apoi adaugam sare, zahar și usturoi. La final turnăm puțin vin și lăsăm sosul pe foc câteva minute pana începe să se îngroașe. Când și sosul e gata, turnăm peste mușchiulețul de porc și savurăm în tihnă o masă gustoasă.

Iată ce ingrediente îți propunem: muschiulet porc, ulei, sare, piper; pentru sos: afine, 80ml vin rosu, sare, rozmarin, o linguriță de zahăr, un cățel de usturoi.

6. Piure de spanac cu lapte și usturoi 

O rețetă rapidă și simplă ca asta nu există. Pentru a pregăti piure de spanac cu lapte și usturoi călim la început ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasa adăugăm spanacul congelat. Turnam laptele și lăsăm să fiarbă la foc mic până se îngroașă compoziția. Adăugăm sare, piper și puțină faină dizolvată în smântână. La final adăugă, și usturoiul pisat și amestecăm.

Lângă spanac putem face și câteva ouă ochiuri, în funcție de preferințe.

Iată ce ingrediente îți propunem: ulei, o ceapa mica, 500g spanac congelat, 250 ml lapte, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura rasa faină, 3 linguri smantana pentru gatit, 3 căței de usturoi.

7. Supa crema de dovlecei cu broccoli

Nu puteam închide lista fără o supă cremă delicioasă, pline de vitamine, care să ne dea energia necesară pentru întreaga zi. Se face rapid și nici nu ai nevoie de experiență în bucătărie pentru a prepara o supă cremă de dovleci cu brocoli. 

Ca să iasă delicioasă, poți căli puțin ceapa în uleiul încins, apoi adaugi și usturoi și apă, peste care pui dovleceii spălați și mărunțiți, câteva buchețele de brocoli, morcovi, 1 felie telină, dacă vă place. Când toate legumele sunt fierte le pasați cu un mixer vertical. Puteți adăuga câteva linguri de smântână și, bineînțeles, condimentați după gust cu sare.

Iată ce ingrediente îți propunem: dovlecei, brocoli, o ceapă, 2 catei de usturoi, morcovi, câteva linguri de smântână, ulei, sare.

Cu puțină atenție și ingredientele potrivite, poți pregăti la tine acasă rețete rapide și gustoase care îți vor încânta papilele gustative. Încearcă aceste 7 idei culinare propuse în articol și ai în vedere că o mâncare gătită cu dragoste nu are cum să nu iasă bună. 

Chiar și așa, dacă continui să crezi că ai două mâini stângi în bucătărie, ai oricând la dispoziție aplicația eatZZ prin care poți comanda orice, de la ciorbă de văcuță la pizza cu fructe de mare, și de la sushi la rasol de berbecuț. Descarcă aplicația eatzz și fă-ți meniul după bunul plac. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Reţete » 7 idei culinare de ținut pe lista scurtă. Rețete simple și rapide pe care oricine le poate prepara