Video Cum să găteşti cel mai gustos şi sănătos peşte. Bucătari de top au dezvăluit reţeta succesului
Pe plită sau prăjit? Românii sunt obișnuiți să mănânce peştele în baie de ulei sau pane. Bucătarii cu experienţă spun că nu trebuie gătit în exces. Nici fructele de mare, de altfel. Savoarea unui file şi a scoicilor trebuie să vină din condimentele și sosurile cu care le asezonăm.
''Este o bază de unt şi ulei pe care o punem aici, da? Şi pe care începem să o aromatizăm. Usturoi, nu tot din lume. Şi aici am nişte praz, tăiat cum m-am priceput eu mai bine.Un praf de sare ca să scoateţi apa din tot ce înseamnă vegetale. Apoi nişte roşii cherry, ca să avem şi o bază de sos, pe care le aruncăm acolo.bŞi stingem cu un vin. Nu foarte mult. Focul tare, ca să scoatem din el alcoolul, da? Puţin iute oricând, e binevenit. Să trezim practic la viaţă tot sosul ăsta. Şi pur şi simplu punem scoicile, pe care eu le prefierb puţin înainte tocmai pentru a scoate orice urmă de miros de nisip. Le aromatizăm şi cam asta a fost tot.''
Octavian Baloi este un bucătar atipic. Micul lui restaurant din Constanța are în meniu preparate gătite cu migală, cât mai aproape de natural.
Octavian Baloi, chef: Eu zic că peştele se mănâncă cât mai aproape de natur, în completare de un sos de legume, de ceva care să-l pună cumva în valoare.
Reporter: Prăjit? Pane? Avem această tendinţă de a prăji...
- Larva gândacului de bălegar, bună de mâncat. E a patra insectă declarată sigură pentru consumul uman
- Evoluţia comenzilor de alimente, din anii '60 până azi. Preţul comodităţii în era vânzărilor record din...
- EXCLUSIV. Cum se fabrică făina de greieri, aprobată de UE pentru orice mâncare. "Adormim greierii, îi spălăm,...
Octavian Baloi, chef: Da, da da, trebuie să prăjim totul noi. Nu, nu. Există şi alte modalităţi. Există plită, există sare, există cuptor, puţin cuptor, există tehnici de gătire în care să nu facem piure, practic, un peşte, mai ales dacă mai este şi proaspăt.
Matei Datcu, proprietar restaurant pescăresc: Orice peşte dacă-l găteşti prea mult e clar că-l cam distrugi. Prăjit mult îl faci opincă, fiert mult nu-l mai găseşti în cratiţă. Aşa, pe plită, cred că poţi să-l laşi puţin mai mult, că se face destul de ok.
Și dacă gustul peștelui este evidențiat de metoda de pregătire, de sosuri și de condimente, şi vinul pe care-l bem la masă trebuie să fie ales pe sprânceană.
Lora Munteanu, reprezentant cramă: Pentru peşte şi fructele de mare, în general, vom alege întotdeauna un vin sec. Vinurile seci sunt în general cele albe (...) şi vinurile rose, asta recomandăm noi.
Peşte pe plită sau prăjit?
Într-unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific pescăresc de la malul mării, bătălia dintre peștele prăjit în ulei și cel fript pe plită este strânsă.
Andreea Spiridon, bucătar: Într-o zi aglomerată, în jur de 250-300 din toate speciile de peşte sunt pe plită. Restul de 150 sunt prăjite.
Gustos și aromat, cu usturoi și verdeață, fileul prăjit este încă pe gustul multor clienți.
Matei Datcu, proprietar restaurant pescăresc: După revoluţie toată lumea mânca peştele prăjit. Era reţeta succesului. Luai peştele, îl prăjeai, făină, ulei şi cam asta era. Acum văd că au început să meargă pe varianta plită, grătar. Ceea ce e mai ok, că eliminăm puţin uleiul ăla.
''Peştele prăjit sau peştele pe plită?
Clar, prăjit. Cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi.
De ce?
Este mult mai gustos şi mult mai bun.''
"Şi-şi. De regulă prăjit, dar este ok şi pe plită.''
Prăjit în ulei, pe plită ori în saramură, peștele este motivul pentru care multi turiști vin la mare și în extrasezon. Weekendul prelungit și vremea bună au făcut ca restaurantele de la malul mării să fie pline în acest sfârșit de săptămână.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰