Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a ajuns sportul o salvare pentru Valentin Butnaru. Povestea redescoperirii prin mișcare. "Viața e mai simplă dacă găseşti un scop"

Valentin Butnaru este unul dintre oamenii care pot să demonstreze că sportul îţi schimbă viaţa. După un grav accident, a rămas cu o tijă în mână şi s-a îngrăşat cu 20 de kilograme. Salvarea lui a fost un antrenor de squash, sport despre care abia se auzise în România. Pentru că suntem ţara care nu încurajează sportul nici ca hobby, nici ca perfomanţă. 

de Valentin Butnaru

la 12.11.2024 , 20:54

De când mă stiu am iubit sportul. Am făcut de toate - și înot, și tenis, și arte marțiale, și fotbal pe maidanul dintre blocuri. 

Nici nu știam când se face seara. Nu mai conta cine pierdea, cine căștiga. Câștigători eram toți, am realizat mai tărziu. Pentru că asta ne-a ținut sănătoși și împreună. Iar prietenia aceea, de pe terenul de fotbal, nu dispare niciodată. 

Pasiunea pentru sport - o poveste din copilărie

Vezi și

Cu Mircea am făcut tot ce nu se poate povesti acum la televizor. Tot de la televizor am aflat de accidentul oribil în urma căruia el a rămas într-un scaun cu rotile. Pentru totdeauna. 

"Viața e mult mai simplă și mai ușoară daca iți găsești un sens, un scop, și treci mai ușor peste probleme cu zâmbetul pe buze", spune Mircea.

El și-a găsit scopul în sport. Și asta a fost salvarea lui. 

"Stii că eu am mai făcut sport și înainte și m-a ajutat enorm și din punct de vedere al sanatatii, și mental, pentru disciplina, energie", spune Mircea.

Așa că azi ne-am dat întălnire tot în parcul copilăriei noastre, în IOR, acolo unde Mircea și alti tineri că el vâslesc în kaiac. 

E fascinant să îi vezi de pe margine. E greu de descris în cuvinte cum se simte, plutind pe luciul apei alaturi de ei, aceasta libertate. 

"Un scaun activ iți da foarte multa independența și daca îi mai dai și un kaiac. Aici depinde de fiecare. am colegi care schiază, am colegi care fac tir cu arcul, mie îmi place kaiacul. A început că o relaxare pe urma pasiune și acum performanta. Noi la anul daca ne ajuta dzeu și ne aduce și kaiacul celalalt plecam la europene", spune Dumitru.

Sportul ca modalitate de integrare

Își fac planuri de viitor, visează și cred că pot face orice. În tara care pune mai mult bariere și piedici exista oameni că ei care îndrăznesc să creadă că pot face orice. Și chiar pot. Antrenați de pe margine și susținuți pas cu pas de Ionut. Căruia chiar aşa i se spune - antrenorul de fericire. 

"Din punctul meu de vedere cea mai frumoasa integrare în societatea a acestor oameni este prin sport, prin faptul că el poate să concureze de la egal la egal cu tine intr-un kaiac sau cu tine la ski , orice sport ar practica", spune Ionut Stancovici.

Pe Ionut l-ați cunoscut în campania Ajut Eu. Aflam atunci povestea unui om care vrea să schimbe viață altor oameni cu dizabilități. Își dorea că și ei să se bucure de lucruri mici. De exemplu, să alunece pe parția de ski. 

Ionut și-a făcut din fericirea acestor oameni un scop în viață. A reușit asta doar pentru că a găsit alti oameni care să îl ajute. 

"Trebuie să știe lumea că în romania sunt 800 și ceva de persoane cu dizabilitati, iar din pacate marea majoritatea a lor sunt captivi în casa. La Jocurile Paralimpice doar se califica cu câțiva sportivi, la noi acest segment nu este exploatat și din păcate nu putem oferi șansă că acești copii stau în casa și nu pot să traisca o viață plina", spune Eduard Novak, fost ministru al Sportului.

Spune asta un ministru al sportului care, înainte de toate, este primul sportiv roman care a adus tarii noastre o medalie la Jocurile Paralimpice. 

"Când am avut accidentul de mașină am căutat 5 ani că să văd cum aș putea să fiu fericit și tot la sport am ajuns", spune Eduard Novak, fost ministru al Sportului.

Asta s-a întâmplat și cu mine. Acum 16 ani o fractura gravă și o placă de metal în braţul stâng m-au obligat să stau în casă luni de zile. Când am ieşit aveam 20 kilograme mai mult şi abia mai reuşeam să urc câteva trepte. 

Pentru salvarea mea, de fapt. Atunci am intrat pentru prima data într-o sala de squash. Abia daca se știa în Romania ce înseamnă asta. Acum, avem și o federație cu acte în regula și un lot national și câțiva campioni internaționali. 

Importanța sportului pentru sănătatea mentală și fizică

Fie pentru că nu au timp suficient, fie pentru că nu își permit, mulți părinți nu își încurajează copiii să facă vreun sport. Așa se face că azi 24% dintre români declara că nu fac mișcare fizica niciodată.

Dan e colegul meu de banca din clasa 1. Prietenia noastră a devenit mai puternică pe terenul de fotbal din curtea scolii. Ne reîntâlnim acum în sala de arte marțiale în care el face și sport și terapie. 

"Important este că după un antrenament sau după mult timp de practica țoață lumea zâmbește", spune Dan.

În toți acești ani a văzut cum cresc, sub ochii lui, generații de copii sănătoși. Și la trup, și la minte. 

Sportul, fie că e pentru sănătate, pentru distracție sau performanta, se face în Romania doar cu mari sacrificii. O simt și cei mai mici sportivi, de la un club de cartier, și mari campioni olimpici. 

"Urgent trebuie reformat sportul romanesc, urgent trebuie construite baze sportive în fiecare sector, e benefic pentru toată lumea și e un win win situation", spunea David Popovici.

Benefic e. Depun și eu mărturie. Sportul m-a ajutat să slăbesc, să îmi recapăt sănătatea şi starea de bine. Sportul e singurul mod în care îmi petrec timpul liber și care îmi mi-a dat ocazia să mă prezint şi aşa - Valentin Butnaru, antrenorul de squash. 

Valentin Butnaru Like

Visez. Visez la momentul în care Valentin seniorul mă va întreba dacă a meritat totul, stând țanțoș pe un fotoliu VR, probabil. Îi voi răspunde prompt și ferm că a fost o meserie care m-a ales pe mine, nu viceversa.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » România noastră » Cum a ajuns sportul o salvare pentru Valentin Butnaru. Povestea redescoperirii prin mișcare. "Viața e mai simplă dacă găseşti un scop"