Afecțiuni ale coloanei vertebrale cauzate de o activitate full-time la birou
Durerile de spate sunt cele mai frecvente afecțiuni cauzate de șederea prelungită la birou, deoarece poziția adoptată și timpul petrecut în acea postură se află în contradicție cu modul în care organismul uman este conceput să se manifeste. Corpul omenesc este o mașinărie complexă, un ansamblu de abilități care îi permit funcționarea în cele mai variate medii. Cu toate acestea, în mod evident, o poziție statică, relativ contorsionată în fața unui dispozitiv luminos nu este una care să-l avantajeze și să-i permită să existe firesc, natural.
Din necesitatea d-a verifica nivelul de compatibilitate a lucrului la birou cu standardele necesare menținerii sănătății celor implicați, se pot elabora studii ale ergonomiei locului de muncă. Prin intermediul acestora, specialiștii propun identificarea posibilităților de adaptare a jobului la nevoile specifice ale persoanelor care interacționează cu un computer. Scopul final este minimizarea riscurilor de alterare a sănătății spatelui, pe termen mediu și lung.
Afecțiuni ale coloanei vertebrale
Sunt cel mai frecvent provocate de lucrul prelungit la birou:
-
Cifoza – este o deformare a coloanei vertebrale ce afectează persoanele care petrec perioade îndelungate pe scaune neergonomice; se manifestă prin instalarea rapidă a stării de oboseală, o sensibilitate ridicată și, în cazuri severe, chiar dureri de piept.
-
Cervicalgia – își are originea în poziția incorectă și forțată în timpul orelor la birou și se manifestă prin furnicături, sensibilitate în mișcări, pierderea mobilității, dureri de cap și lipsa echilibrului.
-
Torticolis – apare atunci când nervii cervicali se inflamează din cauza limitării posibilității mușchilor gâtului de-a se relaxa.
-
Dorsalgia – se manifestă prin durere în zona spatelui și este provocată de utilizarea unor scaune neergonomice.
-
Epicondilită – este o inflamație a tendoanelor la persoanele care folosesc tastatura și mouse-ul fără a avea suportul ergonomic necesar și fără a lua pauzele firești recomandate.
Situații cu potențial de risc
Pentru a ști cum să ne protejăm de asemenea boli, este necesar mai întâi să identificăm corect acele conjuncturi în care se pot produce afecțiuni ale coloanei vertebrale. În asemenea context, vom întâlni în mod constant:
-
Șederea prelungită în aceeași poziție – un organism sănătos poate sta în aceeași poziție pentru o perioadă de maximum 20 de minute; după acest interval, intervine diminuarea elasticității țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente) și acumularea de stres care duce la o stare de disconfort a spatelui și a picioarelor. Acestea se întâmplă deoarece ființa umană este prin excelență creată pentru mobilitate .
-
Utilizarea unei posturi nenaturale – lipsită de verticalitate sau ghemuită în diverse poziții forțate. De cele mai multe ori este provocată de necesitatea de-a accesa diverse posturi, de absența unui spațiu suficient sau de preferințe ciudate de a sta incorect în timpul lucrului la computer. Este extrem de nesănătos, de exemplu, a sta picior peste picior, într-o laterală sau alta a biroului, ori cu o parte a corpului sprijinită pe diverse obiecte.
-
Șederea pe o suprafață inadecvată, neergonomică – din nefericire, destul de mulți oameni tind să uite necesitatea de a avea un minim confort în timpul petrecut la birou și folosesc scaune inadecvate sau improvizate, improprii activității la calculator.
Măsuri de limitare a riscurilor
Evitarea situațiilor cu potențial de-a genera afecțiuni ale coloanei vertebrale se poate realiza prin:
-
Personalizarea locului de muncă prin considerarea caracteristicilor fiecărui angajat. Astfel, achiziția de mobilier este esențială și poate include chiar scaune de gaming ieftine și mese cu suport pentru confortul membrelor superioare. Demersul trebuie să urmărească obținerea de confort pentru lucrătorul la birou și limitarea efectelor nocive ale șederii sale prelungite în poziții fixe.
-
Conștientizarea fiecărei persoane asupra importanței propriei sănătăți, prin programe de formare și instruiri periodice asupra necesității gestionării corespunzătoare a timpului de lucru. Așadar, este fundamentală acordarea de pauze pentru mișcarea organismului, pentru a preveni apariția problemelor medicale specifice lucrului la computer.
-
Adoptarea unei posturi corecte – spatele drept, pieptul în afară, capul ușor pe spate, picioarele ușor depărtate și poziționate unul în fața celuilalt, umerii deasupra nivelului pelvisului. Poziția corectă trebuie să fie menținută în mod constant, chiar și cu ușoare variații, chiar dacă la început poate părea neconfortabilă.
În concluzie, oricât de mare ar fi volumul de muncă la birou sau oricât de pasionați am fi de ceea ce facem, principala preocupare trebuie să rămână protejarea sănătății. Acest lucru este posibil prin prevenirea sau limitarea situațiilor care pot genera incidente, accidente serioase sau oboseală accentuată. În caz contrar, riscăm să constatăm ulterior deteriorări grave ale propriei stări de bine. În asemenea situație, este foarte probabil ca nicio sumă de bani și nici măcar un efort medical susținut să nu mai poată aduce organismul la starea de normalitate, iar calitatea vieții să fie înrăutățită iremediabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰