Antena Meniu Search
x

Video "Am început să tremur, să îmi bată inima destul de tare". Păţania unui român care a luat Ozempic contrafăcut

Este alertă la nivel european. Au fost descoperite stilouri injectoare cu Ozempic falsificate. Este vorba despre un medicament eliberat cu reţetă pentru diabet, care ar conţine o altă substanţă. Tratamentul este folosit, pe scară largă, şi pentru slăbit

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 20.10.2023, 19:56

Vezi și

În România medicamentul se eliberează doar cu prescripţie, pentru pacienţii cu diabet. Scade glicemia şi limitează pofta de mâncare. De câteva luni, însă, au apărut tot mai multe grupuri pe diferite platforme online, pe care se pot face comenzi, chiar dacă cei care cumpără nu au reţetă.

Mărturia unei românce care a vrut să slăbească cu Ozempic contrafăcut: "M-au dus direct la spital "

Iată ce povesteşte una dintre femeile despre care se bănuieşte că a utilizat o injecţie contrafăcută: "După 20 de minute am început să tremur, să îmi bată inima destul de tare, transpiraţie. Dar nu m-am putut ridica din pat, am băut apă şi am chemat salvarea. M-au şi dus direct la spital cu tahicardie. Şi am dus pen-ul cu mine şi mi-au spus: Doamnă, v-aţi injectat 0.5 insulină şi dumneavoastră sunteţi fără diabet."

De ce îşi riscă astfel sănătatea mulţi români? "Încercam să pierd câteva kilograme. Auzisem foarte multe, mai ales de la vedete din afară care au folosit", spune un român. "Timp de o spătămână şi nu m-am simţit deloc bine, aşa că după am renunţat. În momentul în care am luat, ştiam deja peste 20 de persoane care au luat şi niciuna dintre acele persoane nu avea probleme cu diabetul", povesteşte altcineva. 

Pe acelaşi subiect

Slăbitul cu Ozempic poate avea urmări grave

Medicii avertizează că dorinţa de a scăpa rapid de câteva kilograme poate avea urmări grave. "În momentul în care nu are deloc niciun fel de substanţă activă, poate creşte foarte mult glicemia. Situaţia se poate deteriora de la o zi la alta şi cu consecinţe dramatice", explică Anca Hâncu, diabetolog.

"Sigur că sunt întotdeauna mode şi acum este moda slăbirii fără efort. Nu cred că este bine, vă spun din punct de vedere medical, nu doar al Ministrului Sănătăţii, să iei medicamente fără prescripţie dacă ele se eliberează pe bază de prescripţie, mai ales că discutăm de un medicament injectabil şi care induce modificări metabolice serioase", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Bolnavii de diabet găsesc medicamentul cu greu

Pentru că se vinde şi la negru, bolnavii care chiar au nevoie de acest tratament trebuie să facă eforturi pentru a găsi medicamentul. "Medicamentul cu semaglutidă injectabil, pentru bolnavii cu diabet din România, aproape că nu se găseşte în farmacii, atât de mare este cererea. Aceşti pacienţi riscă să rămână fără tratament pentru că le expiră reţetele", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

În România există un mecanism de verificare a medicamentelor falsificate, dar este disponibil doar în farmacii şi doar pentru tratamentele eliberate în baza prescripţiei. "Acest cod QR este verificat exact la eliberare. Se alege varianta card, achitaţi şi în momentul ăsta va fi scanarea. L-a descoperit, codul corespunde cu seria, cu lotul în sistem", arată Beatrice Speteanu, farmacist.

Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis o alertă în toate statele membre UE referitoare la faptul că au fost descoperite falsuri în depozite sau la distribuitori în Germania şi Austria. Farmaciştii de la noi spun că toate loturile Ozempic vândute în ţară sunt originale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » "Am început să tremur, să îmi bată inima destul de tare". Păţania unui român care a luat Ozempic contrafăcut