Antena Meniu Search
x

Video Teste negative false, la mica înţelegere, oferta care vine la pachet cu biletul din Spania, Italia sau Franţa

Firmele de transport şi şoferii au învăţat rapid cum să fenteze legea ca să nu piardă clienţi. Preţurile testelor sunt şi de 3 ori mai mici faţă de cele de la un laborator acreditat. Iar rezultatul negativ este garantat. Un autocar întreg a fost oprit în Spania, iar autorităţile de acolo au declarat în exclusivitate pentru Observator că este deja o practică periculoasă la nivel european.

de Redactia Observator

la 01.04.2021, 20:56

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Te urci în autocar şi ai rezultatul până treci vama. Şi îţi continui drumul liniştit. Asta pentru că rezultatul negativ este o garanţie a firmelor de transport. În vămi, toţi şoferii par să ştie practica din ţările unde lucrează cei mai mulţi dintre români: Italia, Spania, Franţa. Însă se feresc să vorbească.

Rudă pasager: Ceea ce ne propunea compania, că se ocupă ei de testul PCR, era pentru noi o mare uşurare şi o mare comoditate. De fapt, această companie, ceea ce făcea era un test fals. Obligându-te să fii părtaş la o infracţiune destul de gravă.

Fals şi uz de fals

Anchetaţi nu sunt doar şoferii şi reprezentanţii companiei, ci şi pasagerii. Săptămâna trecută, 31 de români, dintr-un singur autocar, au fost reţinuţi la graniţa dintre Spania şi Franţa. Cu toţii aveau teste negative false.

Manuel Lorenzo inspector Girona: Erau minori, dar şi persoane în vârstă şi atunci am vrut să fac totul pe loc pentru ca persoanele să nu aibă de suferit, erau minori de 3-4 ani. Au fost lăsaţi în libertate pentru că aveau drept de circulaţie, rezidenţă în Spania

Testele figurau ca fiind făcute, spun surse Observator, la diverse laboratoare acreditate din Spania, însă codurile de verificare aparţineau altor persoane. Şi la punctele de frontieră din România, poliţiştii au descoperit cetăţeni care încercau să treacă cu teste negative false.

În Giurgiu, doi români şi doi bulgari au fost depistaţi ieri. Românii au recunoscut că au obținut testele de la o clinică din București. Verificarea testelor la graniţă este în sarcina celor de la DSP care trebuie să introducă fiecare test într-o bază de date.

Andreea Bicu - ptf Giurgiu: În ipoteza în care reprezentanţii DSP Giurgiu au unele suspiciuni cu privire la autotenticitatea testelor prezentate aceştia solicită sprijin poliţiştilor de frontieră pentru a efectua verificări suplimentare.

Metoda testelor false nu este singura prin care firmele de transport riscă sănătatea publică. Dacă nu e test fals, e contract de lucru fals.

Reprezentant firmă transport: Şefule, toată ziua fac lucrul ăsta. Îţi fac un contract de lucru că tranzitezi. Pentru ce-ţi trebuie testul ăla? Să-ţi faci probleme, să ţi-l caute şi să ţi-l găsească că e fals să-ţi faci alte probleme.

Pedepsele pentru astfel de infracţiuni ajung până la 3 ani de închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Teste negative false, la mica înţelegere, oferta care vine la pachet cu biletul din Spania, Italia sau Franţa