Antena Meniu Search
x

Americanii de la Moderna anunţă că vaccinul lor împotriva Covid-19 are o eficienţă de 94,5%

Societatea americană Moderna a anunţat că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar ca cel anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%).

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 16.11.2020, 17:21

Vezi și
  • Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%
  • Vaccinul rus Sputnik-V ar avea o eficienţă de 92%

Astfel, riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.

90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce, din grupul vaccinat dpar 5 participanţi la testele clinice au fost infectaţi cu Sars-Cov 2, potrivit news.ro

Acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei - eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Niciun bolnav grav de covid-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.

9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin: oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaţă în jurul punctului injecţiei.

”Este un moment esenţial în dezvoltarea vaccinului nostru candidat împotriva covid-19”, a declarat conducătorul Moderna, Stéphane Bancel. ”Această analiză intermediară pozitivă care provine din testul nostru din faza 3 dă prinme indicii clinice care arată că vaccinul nostru poate preveni boala covid-19, inclusiv în forme grave”.

Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi. Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare - denumit faza 3 -, care a început în iulie.

Moderna preconizează să ceară o autorizare de punere pe piaţă ”în săptămânile viitoare” în Statele Unite.

În cazul în care vaccinul este aprobat de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), rapiditatea dezvoltării lui ar reprezenta o realizare ştiinţifică, la mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2 în China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Sanatate » Americanii de la Moderna anunţă că vaccinul lor împotriva Covid-19 are o eficienţă de 94,5%