Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Andrei Baciu anunţă că România îşi propune o tință de vaccinare de 70% în 2022 şi de 90% în 2023

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, anunță că România își propune să vaccineze peste 90% din populația generală cu vârsta peste 12 ani în 2023.

de Redactia Observator

la 09.11.2021 , 17:59

Andrei Baciu: România își propune să vaccineze 90% din populația generală în 2023 Andrei Baciu, Secretar de Stat in cadrul ministerului Sanatatii, - Hepta/Mediafax Foto

Andrei Baciu a anunțat marți care sunt obiectivele pe care și le-a stabilit Guvernul pentru anii 2022 și 2023 în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID. România îşi propune o acoperire vaccinală de 70% în 2022 şi de 90% în 2023 împotriva COVID-19, pentru persoanel cu vârsta peste 12 ani.

Andrei Baciu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că există un proiect de hotărâre de Guvern care se referă la ţintele de acoperire vaccinală pentru 2022 şi 2023.  “Aş vrea să prezint un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost şi publicat pe site, care prevede ţintele de acoperire vaccinală pentru 2022 şi 2023. Vaccinarea împotriva COVID-19 în anul 2021 a fost efectuată în baza unei strategii de vaccinareM care a fost definită de către un grup de experţi pe parcursul anului 2020 şi ulterior aprobată prin Hotărâre de Guvern. Tocmai pentru a continua exact în acelaşi fel au fost stabilite şi obiectivele de vaccinare care să completeze strategia de vaccinare a actuală, obiective de acoperire vaccinală pentru 2022 şi 2023”, a transmis secretarul de stat. 

El a explicat şi de ce acest lucru va fi realizat printr-o hotărâre de Guvern. ”De ce se face sub forma unei hotărâri de guvern? Pentru că strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost adoptată prin hotărâre de guvern şi este necesar să păstrăm acelaşi fel de a face lucrurile. Astfel, această Hotărâre de Guvern care prevede completarea strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România prevede următoarele: se adaugă două obiective specifice, unul obiectiv general şi două specifice, obiectivul general este reprezentat de asigurarea continuităţii activităţii de vaccinare împotriva COVID-19 în condiţii de siguranţă, eficacitate, echitate pentru prevenirea infecţiei cu Sars-COV-2 şi limitarea pandemiei de COVID-19 în România”, a afirmat Andrei Baciu.

Articolul continuă după reclamă

El a menţionat că România îşi propune o acoperire vaccinală de 70% în 2022. “Obiectivele specifice sunt: primul, pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticenţă parentală, urmând a fi reevaluată periodic. Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia generală cu vârsta mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% populaţia generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani”, a precizat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Pe acelaşi subiect

Gheorghiţă: 50% dintre români, vaccinaţi până la finele anului, în ritmul actual; o rată total insuficientă

"În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate. Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane - deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani", a arătat el, potrivit Agerpres

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile. "O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese", a spus el.

Potrivit acestuia, în prezent, în platforma de programare s-au înscris peste 698.000 de persoane în vederea vaccinării cu una dintre cele trei doze.

Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală în Bucureşti - 63,5%

Bucureştiul are o acoperire vaccinală de 63,5% din populaţia eligibilă de peste 12 ani, urmat de judeţele Cluj, Constanţa şi Sibiu, care înregistrează rate de vaccinare de peste 50%, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

"Municipiul Bucureşti, în momentul de faţă, are o rată de acoperire vaccinală de 63,5% din populaţia eligibilă de peste 12 ani, mai avem alte trei judeţe care au o rată de acoperire vaccinală de peste 50%, şi aici vorbim de Cluj - cu 56%, Constanţa - 52,3% şi Sibiu - cu 50%; avem aproximativ 18 judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 40 şi 50%, şi aici vorbim iarăşi de populaţia rezidentă, eligibilă; alte 18 judeţe care au rată de vaccinare între 30 şi 40%; şi mai avem doar două judeţe, Covasna şi Suceava, care au în jur de 27-28% rată de acoperire vaccinală", a declarat Valeriu Gheorghiţă la Palatul Victoria.

El a precizat, cu referire la bilanţul campaniei de vaccinare, că numărul total de persoane vaccinate, la data de 8 noiembrie, era de 7.321.195. "Dacă ne uităm la populaţia totală a României rezidentă, de peste 19,3 milioane de locuitori, rata de vaccinare cu cel puţin o doză în momentul de faţă este de 38%", a precizat el.

Potrivit şefului CNCAV, la nivel naţional sunt peste 756 de centre de vaccinare active cu toate cele patru tipuri de vaccin, fiind în total 1.117 fluxuri de imunizare.

"Practic, vorbim de 812 fluxuri care folosesc vaccinul de la compania Pfizer, 117 fluxuri folosesc vaccinul de la compania Moderna, 33 de la AstraZeneca şi 155 de fluxuri - vaccin de la compania Johnson&Johnson. În platforma de programare sunt, în momentul de faţă, peste 698 de mii de persoane programate pentru toate cele trei tipuri de doze, cumulând patru tipuri de vaccinuri pentru care se face programarea. Cele mai multe, peste 670.000, sunt persoane care sunt programate în centrele de vaccinare la compania Pfizer", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Sănătate » Andrei Baciu anunţă că România îşi propune o tință de vaccinare de 70% în 2022 şi de 90% în 2023