Beneficii mai puţin cunoscute ale voluntariatului asupra sănătăţii
Mai multe studii au scos la iveală faptul că voluntariatul are asupra sănătăţii multe efecte benefice - precum un sentiment de fericire, dat de eliberarea dopaminei în creier, fenomen care se produce şi după ce oamenii fac sport -, însă unele sunt mai puţin cunoscute de publicul larg.
Mai multe studii au scos la iveală faptul că voluntariatul are asupra sănătăţii multe efecte benefice - precum un sentiment de fericire, dat de eliberarea dopaminei în creier, fenomen care se produce şi după ce oamenii fac sport -, însă unele sunt mai puţin cunoscute de publicul larg.
De exemplu, voluntariatul aduce reale beneficii persoanelor cu boli cronice precum dermatita.
Senzația de bine
În mai multe studii, cercetătorii au măsurat nivelul de hormoni și activitatea cerebrală ale subiecţilor și au descoperit că voluntariatul le aduce oamenilor care îl practică o imensă fericire. Voluntarii raportează un nivel mai ridicat de satisfacție în viață și mai multe modificări pozitive în ceea ce privește felul în care își percep starea de sănătate. Pe scurt, cu cât oferim mai mult voluntar, cu atât suntem mai fericiți. Deci, indiferent că ajuți un om la nevoie, contribui la o cauză sau faci voluntariat pentru o comunitate mai mare, această activitate îți oferă o stare de bine, influențând pozitiv sănătatea.
Voluntariatul te ajută să trăiești mai mult
Voluntariatul te menține activ mintal și fizic și astfel te ajută să trăiești mai mult. Un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins din SUA a scos la iveală faptul că voluntarii au înregistrat o îmbunătățire a modului de funcționare a creierului. Un alt studiu a arătat că, în general, voluntarii raportează o stare mai bună a sănătății fizice decât cei care nu practică o astfel de activitate.
Voluntariatul ajută la combaterea stresului și depresiei
Interacțiunea socială și lucrul cu alte persoane pot avea un profund impact psihologic. Cercetările în domeniu au arătat că în rândul voluntarilor sunt raportate mai puține cazuri de depresie, pentru că ei sunt în contact regulat permanent cu alte persoane, fapt care are drept rezultat formarea unui sistem solid de sprijin emoţional. Acest sistem protejează voluntarii de depresie. Ei simt o mai are compasiune și apreciere pentru ceilalți, fapt care poate oferi un sentiment de calm, mai ales persoanelor care trăiesc cu boli cronice, precum dermatita, și care pot simți un sentiment de izolare. O conexiune socială de calitate cu cineva cu care ai ceva în comun, de la o pasiune, să spunem, pentru drepturile animalelor, la o maladie cronică a pielii, poate ajuta la scăderea nivelului de stres.
Voluntariatul contribuie la creșterea încrederii de sine
Faptul de a fi voluntar aduce cu sine un sentiment de mândrie și o anumită identitate. Cu cât te simți mai bine în propria piele, cu atât există o mai mare probabilitate de a avea niște scopuri și o perspectivă pozitivă asupra vieții. Un articol apărut în publicația Psychosomatic Medicine, bazat pe peste zece studii, a arătat că persoanele care și-au stabilit scopuri mai înalte în viață prezintă mai puține riscuri de a muri din orice cauză. Psihologii îi încurajează, de altfel, pe cei care au trecut printr-o pierdere, au ieșit la pensie sau suferă de o maladie cronică să facă voluntariat, pentru că este un mod de petrecere a timpului mai plin de semnificație și pentru că astfel ar putea găsi un nou scop în viață.
Voluntariatul îmbunătăţeşte abilităţile sociale
În timpul activităţilor de voluntariat se fac noi conexiuni, iar reţeaua de suport social se extinde. Este una dintre cele mai bune căi de a găsi oameni care gândesc la fel ca tine. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Duke din SUA, o doză sănătoasă de activism civic poate, de asemenea, îmbunătăţi abilităţile sociale. În vreme ce unii oamenii îşi fac în mod natural prieteni, alţii sunt mai timizi şi reuşesc cu greu să îşi facă noi cunoştinţe. Voluntariatul le oferă oportunitatea de a exersa şi dezvolta abilităţile de interacţiune socială.
Voluntariatul şi maladiile cronice
Mulţi oameni cu maladii cronice presupun că problemele lor i-ar descalifica din start pentru activităţile de voluntariat, dar nu este cazul, potrivit nationaleczema.org. Sunt studii numeroase care au scos la iveală faptul că persoanele care suferă de diverse dizabilităţi sau maladii cronice, de la probleme de vedere şi auz, până la diabet, au raportat o îmbunătăţire a stării de sănătate după ce au făcut voluntariat. Unele studii au arătat că voluntarii cu boli cronice au raportat o scădere a intensităţii durerii şi a simptomelor depresiei după activităţi de voluntariat pentru alte persoane care sufereau la rândul loc de dureri şi depresie.
Singurul aspect de care trebuie să ții cont atunci când te implici în activități de voluntariat este să dedici acestuia doar atât timp cât poți, astfel încât să te simți bine cu tine însuți. Potrivit unor studii, două-trei ore de voluntariat săptămânal sunt suficiente pentru ca aceste activități să își facă simţite efectele pozitive.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰