Video

Birocrația din România răpește șansa la viață a pacienților care depind de un transplant în străinătate. Cazul lui Ionuț Anghel

De Bianca Iacob.
Publicat: 17.11.2020, 19:46.
Actualizat: 17.11.2020, 20:08

În România se moare nu doar în incendii, rapid, în câteva secunde îngrozitoare. Se moare şi încet, agonizant, sub privirea unui stat care te îngroapă în hârtii, aprobări şi ştampile. Trei ani s-a chinuit şi Ionuţ Anghel, un tânăr de 35 de ani, a cărui viaţă depindea de un transplant de plămâni.

Ionuț Anghel: "Eu mai am puțin și mă duc, eu simt că mor. Aș vrea să punem mai mult accent pe viață și nu pe hârtîi, pe numere. Eu sunt un număr pe o listaă. Azi sunt eu, mâine poate sunt ei".

Ionuţ Anghel, 35 de ani. Încă un nume, încă un număr pe lista celor care au aşteptat o şansă.

Soția lui Ionuț: "Mie îmi este frică să mă gândesc și la ziua de mâine. Eu am senzația că-l pierd în orice clipă. Toți ne au promis".

Ionuț Anghel: "Sunt un caz mai complex, care nu poate fi făcut în România. Deci eu nu am nicio şansă la viaţă, pentru că nu avem niciun acord cu nimeni care să primească în afară".

Trei ani de aşteptare şi multe promisiuni că va ajunge în străinătate să facă un transplant. Acasă, pentru Ionuţ nu se putea face nimic.

Soție: "Simțea că nu mai are nicio șansă, că toți l-au abandonat. Simt că mă prăbușesc, simt că nu mai am putere să vorbesc cum îmi spunea de atâtea ori că nu avea aer."

Lucreția Anghel, mama lui Ionuț: "Sunt foarte revoltată pentru indolență și pentru nepăsare. Nu le pasă deloc de oamenii din România. A luptat mult pentru viață lui".

Cazul tânărului era complex şi prea complicat pentru România. Aşa au început discuţiile pentru o operaţie la o clinică din Occident. Tratative care păreau fără sfârşit în timp ce Ionuţ abia mai respira.

Adrian Popa, vicepreședinte al Asociației Române de transplant pulmonar: "Discuții și discuții ani de zile și paciențîi mor. Trageți dumneavoastră concluzia, că nu le pasă de noi. Poate Ionuț ar fi fost salvat, și Călin, și alții care nu mai sunt printre noi dacă nu stricam acea relație".

Corina Momanu, Asociația Hope and Love from Life: "Ni s-a spus că durează cel puțin 2 luni o hârtie. Cum poți să îi spui asta unui pacient care respiră de la zi la zi cu un aparat de oxigen până când nu mai respiră?! Ionuț s-a stins, exact ce spuneam în octombrie când ceream viață - va fi o cifra într-o statistică."

Soția lui Ionuț: "Toți ne-au ajutat doar că la final. Poate că dacă lucrul asta se întâmpla acum un an, poate că dacă acei medici care ne-au spus că nu ne pot da negația ne-ar fi dat-o și ar fi fost oameni cu noi, poate că trăia azi."

Radu Zamfir: "Ministrul Sănătății promisese că rezolvă lucrurile. Discuțiile legate de acord au fost separate de discuția punctuală a cazului Ionuț Anghel tocmai pentru a nu îl ține în urmă cu aceste discuțîi. De aceea cazul a fost discutat separat, în încercarea de a îl rezolva mai urgent".

La Viena, nicio operaţie de transplant nu a mai fost acceptată. Refuzul a venit şi de la Italia. Doar că răspunsul a venit când deja starea lui era prea gravă.

Reporter: "Atunci proisiunea ministrului Sănătățîi de ce nu a fost îndeplinită?"

Radu Zamfir: "Starea pacientului la momentul evaluării de către centrul de transplant italian nu a permis efectuarea transplantului. Din păcate în momentul în care cazul a fost expus italienilor, niciun centru nu a confirmat că poate fi făcut transplantul pulmonar în ceea ce îl privește din cauza statusului medical de la momentul respectiv".

La Bucureşti, autorităţile ridică din umeri. Mereu sunt proceduri de urmat. Hârtii de aprobat, semnături de dat. Şi toate durează. Uneori până când e prea târziu.

Ludovic Orban: "Regret, îmi pare rău. În privința transplantului, sunt niște proceduri legale. Există probabil ordine de priorități care sunt stabilite pentru transplant. Pentru realizarea unui transplant e necesar să și existe organul transplantat. Regret profund. Nu cunosc detaliile, prefer să nu mă pronunț".

Pe lista pentru transplant sunt până în 10 pacienţi, dar nu înseamnă că este şi numărul real al celor care au nevoie de un organ că să mai poată fi şi mâine printre noi.

Reporter: "Și pentru ei se mai poate face ceva?"

Radu Zamfir: "Da. Sper să finalizăm acest acord cu Italia cât mai repede că să avem și această opțiune pe lângă transplant pulmonar în țară, această fiind prima opțiune pentru ei".

De la începutul anului, România a reuşit să salveze 216 vieţi prin transplantarea de rinichi, ficat, inimă şi plămâni. Prin acordul cu EUROTRANSPLANT, ţara noastră a trimis în afară 4 grefe cardiace, 2 hepatice şi 3 pulmonare. Ce a primit la schimb?

Radu Zamfir: "Din păcate acest acord ar fi trebuit să fie bilateral dar nu este".

Bolnavii care nu vor să aştepte până îi ajută statul au nevoie de foarte mulţi bani. Costurile operaţiei sunt de peste 100.000 euro plus cele pentru recuperare. Chiar şi aşa, trebuie să apară un donator compatibil. Altfel, îi aşteaptă soarta unui alt tânăr, Călin Farcaş. Acesta s-a stins în 2018, deşi strânsese 200.000 de euro, după ce statul român l-a lăsat şi pe el de izbelişte.

Citește și
Eveniment • pe 17.11.2020 la 06:41
A murit Ionuț Anghel, tânărul din Vrancea care aștepta un transplant de plămâni: "Eu nu am nicio șansă la viață..."
recomandari pe a1.ro
Are o avere fantastică, dar își face singură cumpărăturile. Cum arată vedeta fabulos de bogată când intră pe mâna stiliștilor:
Social • pe 17.11.2017 la 19:36
Familia lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de câini în Capitală, a fost executată silit de un avocat care a reprezentat-o doar câteva săptămâni. Suma luată de acesta e uriaşă

Top știri

Interlopul Aly Sadoveanu, împușcat mortal în SUA. Ucigașul este un buzoian
1
Social • ieri la 19:15

Interlopul Aly Sadoveanu, împușcat mortal în SUA. Ucigașul este un buzoian

Unul din liderii grupării Sadoveanu a fost împuşcat în SUA, de un rival din Buzău. Totul pentru o datorie de 200 de mii de euro.

PARTENERI
Raluca Pastramă s-a afișat cu un bebeluș în brațe: ”Băiatul meu”! Până și Pepe va fi surprins de imagine / FOTO 
spynews.ro
Medicamentul minune împotriva Covid costă doar 9 lei. Decesele, reduse cu 44%
gandul.ro
Scandal șocant, în direct, la TV! Gigi Becali a făcut-o praf pe Anamaria Prodan! De la ce s-au certat
prosport.ro
"Mi-a oferit un cadou de 250.000 de euro!" Ioana Năstase, ieşire publică fără precedent: "În postura de amantă nu prea stau!"
antenasport.ro
Adevăratul motiv pentru care Regina poartă mereu mănuși. Secretul a fost dezvăluit chiar de cea care i le croiește
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
13:07 Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 28 ianuarie 2021 13:04 Bilanț coronavirus în România, 28 ianuarie. Sub 1.000 de pacienţi la ATI 11:55 Ivermectina a fost aprobată ca tratament pentru pacienții COVID, în Slovacia 11:47 Dan Cosmin Opruța, un primar de doar 38 de ani, din Alba, a murit răpus de Covid-19. „Zbor lin către îngeri!” 11:39 A murit actriţa Cloris Leachman, câştigătoare a premiilor Emmy şi Oscar 11:33 Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut 11:30 Un bărbat şi-a surprins soţia care se luptă cu demenţa într-o reuniune emoţionantă, cu ocazia zilei de naştere, în Irlanda 11:19 Tatăl a doi copii, mort de Covid-19 la câteva săptămâni după ce casa i-a fost făcut scrum de un incendiu, în Marea Britanie 11:10 Tânără căutată pentru furt în Ungaria, găsită ascunsă în şifonier, într-un apartament din Bucureşti 10:28 44 de şcoli din San Francisco vor fi redenumite, din cauza numelor care ar fi asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea
CITEȘTE PE A1.ro
Cum își schimbă fața, Loredana Chivu, în 45 de zile. Chipul blondei va fi cu totul altul. Intervențiile la care apelează
A1.RO
Mirela Vaida, fotografie adorabilă cu fiul său cel mic. Cum arată Tudor Ștefan: ”N-are ochii mei”
A1.RO