Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Boala care trimite tot mai mulţi români în spitale. Băiat de 7 ani, internat cu o formă rară, la "Victor Babeș", în Timișoara

Un copil în vârstă de 7 ani, care suferă de o boală rară, a fost internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Acesta suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice. Deosebirea majoră față de varicela “obișnuită” este aceea că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice.

de Redactia Observator

la 16.04.2023 , 08:53

Băiat de 7 ani, internat cu o formă rară de varicelă Băiat de 7 ani, internat cu o formă rară de varicelă - Shutterstock / Facebook

Un băieţel în vârstă de 7 ani a fost internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, diagnosticat cu o boală rară. Mai exact, este vorba de un caz atipic de varicelă. Potrivit unui comunicat de presă, transmis joi de Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, evoluţia agravantă a bolii a fost foarte rapidă. Copilașul a ajuns în spitalul din Timișoara prin transfer de la Spitalul Județean din Arad.

Ce este varicela hemoragică, boala rară de care suferă copilul internat la Timişoara

“Varicela hemoragică are un debut atipic. Cu toții știm că varicela se manifestă printr-o erupție pe piele, cutanată, sub formă de vezicule. Erupția apare inițial la nivelul pielii păroase a capului, după care se extinde pe tot corpul. În aceste vezicule este sânge. Astfel, apar echimozele cutanate și apoi sângerări ale mucoaselor. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru. Copilașul are, însă, și o trombocitopenie, o afecțiune hematologică ce duce la scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin. La o persoană sănătoasă numărul trombocitelor este de peste 150.000/microlitru. În momentul în care a ajuns în spitalul nostru, copilul avea 2000 de trombocite/microlitru. Am reușit, însă, în doar câteva zile să îl echilibrăm, să îi creștem numărul la peste 10.000”, a declarat dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Varicela (vărsatul de vânt): tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei

Pe acelaşi subiect

Medicii spun că starea de sănătate a pacientului s-a îmbunătățit însemnat. Nu au mai apărut elemente eruptive noi, iar cele vechi încep să treacă în faza următoare a bolii, aceea în care se transformă în cruste. Băiețelul va mai rămâne internat în spital până când se vor normaliza trombocitele.

Tot mai multe cazuri de varicelă

“În ultimele săptămâni, am avut un aflux ridicat de cazuri de varicelă venite în Ambulatoriu. Vorbim de 6-7 cazuri pe săptămână. Pacienții nu au avut însă forme grave, așa că nu au necesitat internare. Complicațiile apar de obicei la sugari, la femeile însărcinate, la persoane imunodeprimate, cu imunitate scăzută din cauza unor tratamente sau a unor afecțiuni. Complicațiile severe includ pneumonii, otită, encefalită, hemoragie, infecții bacteriene ale pielii, chiar septicemie”, spune dr. Adelina Marinescu.

Cum se tratează varicela

Potrivit news.ro, tratamentul bolnavilor cu varicelă prevede izolarea pacientului, aplicarea de loțiuni care să calmeze mâncărimea, administrarea de medicamente pentru reducerea febrei, o mai bună hidratare și un regim alimentar cât mai echilibrat, bazat pe vitamine, consum cât mai ridicat de fructe și legume și evitarea băuturilor carbogazoase. Prevenția în cazul varicelei se face prin vaccinare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Boala care trimite tot mai mulţi români în spitale. Băiat de 7 ani, internat cu o formă rară, la "Victor Babeș", în Timișoara