Antena Meniu Search
x

Bolnavi de Covid acuză haos la DSP: "Până în acest moment nu m-au contactat"

România a depăşit duminică pragul de 95 de mii de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. Urma a 15 mii dintre aceştia s-a pierdut însă. Nu sunt internaţi şi nu stau nici acasă, sub monitorizarea unui medic. De altfel, bolnavii se plâng de haosul din DSP-uri. Au fost testaţi pozitiv şi lăsaţi în voia sorţii.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 06.09.2020, 21:13

Vezi și
  • Peste 38 de mii de cazuri de Covid sunt active în România.
  • Circa 16 mii de pacienţi sunt în izolare la domiciliu.

Pacientă infectată cu coronavirus: Pe data de 1 am primit rezultatul pozitiv. Cei de la spital mi-au transmis că eu voi fi contactată de cei de la DSP. Până în acest moment nu m-au contactat.

Tânăra are febră, tuşeşte şi a rămas fără miros. S-a speriat şi a sunat insistent la Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti.

(Pacientă infectată cu coronavirus): Mi s-a transmis din nou să aştept telefonul lor.

(Reporter): Te-au întrebat care sunt simptomele care te îngrijorează?

(Pacientă infectată cu coronavirus): Nu.

Cazul nu e singular. O femeie care a aflat că e bolnavă pe 27 august, adică joia trecută, a sunat imediat la DSP. Spera că va fi dusă la spital pentru evaluare.

Pacientă infectată cu coronavirus: Am încercat pe mai multe telefoane, vreo două ore, până mi-a răspuns la Call Center. Mi-a răspuns cineva într-un sfârşit şi mi-a spus să stau liniştită că voi fi contactată cu siguranţă. Dar să nu mă aştept prea repede, ci în 2, 3 zile.

Numai că zilele au trecut şi femeia nu a fost sunată. A încercat să ia din nou legătura cu angajaţii DSP.

(Pacientă infectată cu coronavirus): Am spus că am revenit după cele două zile pentru că nu m-a contactat nimeni. Mi-au cerut datele de identificare şi mi-au spus că m-au băgat în baza de date şi să aştept că voi fi contactată pentru ancheta epidemiologică.

(Reporter): V-au contactat?

(Pacientă infectată cu coronavirus): Nu! Mi se pare imposibilă relaţia cu DSP.

Conducerea DSP Bucureşti a găsit şi explicaţia pentru haosul de care se plâng pacienţii.

Ionel Oprea, coordonatorul DSP Bucureşti: Medicii şcolari care au fost detaşaţi până acum au trebuit să meargă înapoi la locurile de muncă pentru a pregăti începerea anului şcolar şi acum a venit o nouă tură. Personalul de acum e constituit mai mult din rezidenţi. Sunt entuziaşti. În următoarea săptămână, activitatea centrului se va îmbunătăţi.

Avem peste 38 de mii de cazuri active. 7.287 pacienţi sunt internaţi. Iar în jur de 16 mii de persoane confirmate cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu sau în izolare instituţionalizată. Doar că peste 15 mii nici nu apar în statisticile oficiale. Şi nimeni nu ştie unde sunt, dacă sunt monitorizaţi cumva, dacă riscă să infecteze pe alţii. În lipsa izolării, oricând poate să apară un nou focar. Iar medicii sunt disperaţi, se tem că numărul cazurilor va exploda.

(Cristian Oancea, manager Institutul de Boli Infecţioase Timişoara): Cu începerea anului şcolar, cu începerea facultăţilor, cu reînceperea producţiei că oamenii revin din concediu şi reintră în ciclul de producţie, cu campaniile electorale ne aşteptăm la 2.000 sau peste 2.000 de noi infecţii pe zi.

(Reporter): În cât timp?

(Cristian Oancea, manager Institutul de Boli Infecţioase Timişoara): Din octombrie încolo.

1.150 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Iar spitalele deja caută soluţii de compromis, pentru că secţiile de terapie intensivă sunt pline.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Sunt situaţii în care avem pacienţi cu forme extrem de severe care încep ventilaţia pe secţie şi care dacă am avea un pat de terapie intensivă cu siguranţă ar fi o opţiune mai bună. Dar nu sunt pacienţi care să necesite intubarea.

Responsabilitatea este aşadar la noi. Purtaţi mască, păstraţi distanţa faţă de alte persoane şi spălaţi-vă des mâinile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Bolnavi de Covid acuză haos la DSP: "Până în acest moment nu m-au contactat"