Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bonuri valorice înlocuite cu carduri duble la preț și greu de emis. Mii de români încă așteaptă banii, după ce au donat sânge

Nu avem sânge, nu putem să-i convingem pe români să doneze, dar nici nu ne achităm de cei care donează. Asta este realitatea din centrele de transfuzii din România. După ce anul trecut s-a decis ca donatorii nu mai primesc bonuri valorice, ci carduri, acum nici acestea nu ajung la ei. Firma care emite aceste carduri pune întârzierea pe seama crizei mondiale de plastic şi cipuri, dar spune că în august problema se va rezolva.

de Andreea Petrescu

la 13.07.2022 , 20:42

”Data viitoare când veniţi, cu acelaşi carnet ca să vă dăm retroactiv cardul. În loc de tichetele acelea vechi se dau carduri acum şi s-a încetinit procedura pentru că nu le-am primit până acum pe toate”. E mesajul pe care îl primesc toţi cei care vin acum să doneze sânge în Bucureşti. Nu sunt suficiente carduri pentru compensaţia financiară pe care ar trebui să o primească, astfel că în această perioadă norocoşi sunt cei care au donat în aprilie.

Mii de carduri lipsă pentru donatorii de sânge

”Înţeleg că este o problemă pe piaţa internaţională. Din China înţeleg că sunt aduse aceste carduri şi nu sunt carduri suficiente să se onoreze contractele. Am zis să dăm întâi lor şi după aceea intrăm în ritmul zilnic”, spune Doina Goşa, director Centru Transfuzii Bucureşti.

Vezi și

Ca să acopere restanţele, centrul de transfuzii din Bucureşti avea nevoie de 12.000 de carduri, însă a primit doar 7.000. ”Cardul arată exact ca un card bancar. Este plasticat, nu are nume pe el şi este încărcat cu suma de 67 de lei”, explică Andreea Petrescu, reporter Observator. Cardurile sunt de unică folosinţă, ceea ce duce la o cheltuială în plus. Emiterea lor costă 1.400 de lei lunar, în vreme ce bonurile care se dădeau înainte costau mai puţin de jumătate.

Pe acelaşi subiect

O problemă legislativă care putea fi rezolvată dacă o semnala cineva

”Nu sunt reîncărcabile. Aici a fost şi problemă legislativă care ulterior s-a rezolvat. Nu fost o eroare, ci o scăpare. Donarea de sânge este anonimă şi noi nu putem să dăm baza de date nicăieri”, a precizat Doina Goşa, director Centru Transfuzii Bucureşti. Pe de altă parte, reprezentanţii firmei care emite cardurile spun că există posibilitatea ca acestea să fie reîncărcate fără ca datele personale ale donatorilor să ajungă la ei, ci doar în baza seriei cardului. Doar că până acum nu au ştiut că există această problemă.

Marian Ionescu are 26 de ani şi a fost pe 1 aprilie să doneze la Centrul de Transfuzii din Bucureşti. A revenit azi să-şi ridice cardul. ”Am primit un mesaj săptămâna trecută de la centrul de donare, cum că aş putea să vin zilele astea să recuperez tichetele pentru luna aprilie”, povestește Marian Ionescu, donator. ”Din punctul meu de vedere, chiar e o pierdere de resurse şi de materiale şi de tot”.

Numai în Bucureşti ar fi nevoie de 7.000 de donatori în fiecare lună, în condiţiile în care media este de doar 4.000. De la începutul verii, numărul donatorilor a scăzut cu 20%. Bonurile valorice de hârtie nu se mai eliberează din data de 31 martie.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Bonuri valorice înlocuite cu carduri duble la preț și greu de emis. Mii de români încă așteaptă banii, după ce au donat sânge