Antena Meniu Search
x

Video Britanicii încep vaccinarea în masă, noi ne luptăm cu miturile. Ce spun specialiştii

Britanicii încep vaccinarea în masă în câteva zile. Noi, încă avem dubii şi aşteptăm. Cel mai probabil, la începutul anului viitor vaccinul anti-COVID va ajunge şi la noi. Până atunci, iată câteva mituri, demontate şi explicate de specialişti.

de Redactia Observator

la 03.12.2020, 20:44

Vezi și
  • Cel mai probabil, România va avea vaccinul anul viitor.
  • În Capitală, un centru de vaccinare va fi la Romexpo.

De la începutul pandemiei, sperăm la un vaccin. Acum, când e aproape, avem multe întrebări. Iată răspunsul la cele mai importante.

Cât de sigur este vaccinul anti COVID?

Răzvan Cherecheş: Cel mai mare risc este nu aibă efect! să te vaccinezi și să nu fii protejat. Acest vaccin a trecut printr-o fază de testare în care zeci de mii de oameni au fost expuși și nu a fost niciun fel de probleme.

Nu știm care sunt urmările lui, te vaccinezi, dar nu știi ce se poate întâmplă după ce te vaccinezi.

De fapt ştim, din experienţa altor vaccinuri.

Ce efecte secundare pot apărea?

Răzvan Cherecheş: Cam unul din 10 o să aibă un răspuns imun - durere la locul vaccinării, umflătură, un pic de febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare care o să dureze cam două zile

Cât de eficient este vaccin?

Teamă multora este că studiile clinice s-au făcut în pripă. 

Răzvan Cherecheş: Nu a fost deloc repede, s-au alocat foarte mulți bani și resurse umane. Vaccinul are eficactate undeva la 94 la sută, ceea ce înseamnă că ai șanse 94 la sută să nu faci boală covid-19, infecția în cazul în care ești expus

În România, peste 380 000 de români s-au vindecat de COVID-19.

Mai e necesar vaccinul dacă deja ai avut COVID-19?

Răzvan Cherecheş: Dacă ai trecut deja prin infecție nu are sens cel puțîn în faza asta în care nu avem suf vaccinuri, pt că ar face același lucru, ar merge în aceeași direcție

Cel mai probabil, România va avea vaccinul anul viitor. Însă până atunci, România va avea timp să pună la punct logistică. În Capitală, un centru de vaccinare va fi la Romexpo.

Klaus Iohannis: Pot să va spun în acest moment că este foarte posibil că la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranșă de vaccin. Este posibil să avem o prima tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze.

Vaccinul este gratuit şi vaccinarea - voluntară. Mai multe informaţii gășiţi şi pe pagină ministerului apărării, dar şi pe site ul vaccinare minus covid.gov.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Britanicii încep vaccinarea în masă, noi ne luptăm cu miturile. Ce spun specialiştii