Bucureştiul ar putea fi carantinat în anumite zone, străzi sau cartiere. Decizia depinde de locurile unde apar cele mai multe infectări. VIDEO

De Andra Mitu.
Publicat: 31.10.2020, 20:35.
Actualizat: 31.10.2020, 20:54

Bucureştiul ar putea fi carantinat pe bucăţi. Anumite străzi sau chiar cartiere ar putea fi izolate de restul Capitalei. Decizia va fi luată în funcţie de zonele în care apar cele mai multe infectări. Acestea vor fi centralizate într-un soft pe care Ministerul de Interne şi STS îl vor implementa în curând. În timp ce la noi încă se lucrează la asta, alte ţări din Uniunea Europeană au pus deja la punct aplicaţii care trimit date despre pandemie în timp real şi fac aproape singure anchetele epidemiologice.

Străzile blocate şi filtrele de poliţie la tot pasul ar putea să redevină o normalitate în vieţile noastre. Chiar dacă autorităţile spun că nu iau în calcul o închidere totală, carantinarea unor zone mai mari, cartiere sau străzi nu este exclusă.

Noul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, confirmă aceste informaţii.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există un sistem informatic, pe care ministerul şi STS-ul îl implementează. A început implementarea, o să-l avem finalizat în câteva zile. În baza lui vom putea avea distribuţia geografică în interior a cazurilor.

Atunci, patrule ale jandarmeriei, poliţiei locale şi naţionale vor verifica la sânge cine intră şi cine iese din perimetrul închis.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat. În acest moment, suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz in parte, anchete epidemiologice și izolarea persoanelor.

Mai multe ţări din Europa au implementat deja aplicaţii pentru telefoanele mobile, care sunt deja accesibile cetăţenilor. După instalare, terminalele schimbă informaţii prin GPS şi Bluetooth. Utilizatorii le pornesc atunci când pleacă de acasă, iar dacă intră în contact cu persoane infectate, primesc alerte.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: La acest moment, avem aproximativ 50 de milioane de descărcări pe smartphone-uri, dar nu sunt suficiente. Avem nevoide de o acoperire mai mare în cadrul Uniunii şi de aceea le cer liderilor din fiecare ţară să încurajeze descărcarea masivă şi folosirea aplicaţiilor de către cetăţenii posesori de smartphone-uri.

Aplicaţiile trimit automat date şi către autorităţi, un ajutor uriaş în anchetele epidemiologice şi în urmărirea contacţilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro