Antena Meniu Search
x

Video Când vor începe lucrările la Spitalul Regional Iaşi. Unitatea medicală va fi dotată cu 20 de săli de operaţie şi heliport. La Cluj şi Craiova se bate pasul pe loc

Spitalele regionale par a fi departe de realitate. Singurul proiect care pare promiţător este cel din capitala Moldovei. Autorizaţia de construire a fost deja emisă şi în doar o lună ar putea începe şi primele lucrări la Iaşi. Între timp, însă, celelalte două spitale mari promise, la Cluj-Napoca şi Craiova, bat în continuare pasul pe loc.     

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 08:12

Vezi și

Aşa ar urma să arate primul spital regional de urgenţă construit vreodată în Moldova. Proiectul promite 850 de paturi pentru spitalizare, alte 60 pentru cazurile urgente şi aroape 20 de săli de operaţie. Unitatea sanitară va mai avea şi un heliport, multiple laboratoare, dar şi aparatură de ultimă generaţie. 

Mihai Chirica, primar Iaşi: Ne-am grăbit, spunem noi că în sensul bun al cuvântului, şi sperăm că în acest an, de fapt credem că în acest an vor avea loc şi primele săpături pentru fundaţia viitorului Spital. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi ar urma să fie construit aici. Şi tot aici ar trebui să vedem primele utilaje, luna viitoare, care lucrează la tragerea utilităţilor pentru acest spital, ca din primvara anului viitor deja să se lucreze la construirea efectivă a unităţii sanitare. 

Alexandru Rafila, ministerul Sănătăţii: Este foarte complex proiectul tehnic, el trebuie să se desfăşoară pe perioada a maxim un an la cele trei spital, Iaşi, Cluj şi Craiova. Cel mai avansat este Iaşi, deci primul care va intra în faţa de licitaţii pentru construcţie. 

Actualul spital care tratează toate cazurile grave din Moldova este unul aproape improvizat, funcţionează în mai multe corpuri de clădire vechi, unele cu risc seismic şi nu asigură toate specialităţile medicale. Spitalul Regional de Urgenţă, însă, ar putea trata sute de mii de pacienţi anual, iar toate specialităţile ar fi sub un singur acoperiş.

Demersurile pentru spitalul regional din Cluj bat pasulpe loc

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, Medic Şef UPU Spitalul Sf. Spiridon: Ideea este să devină posibil pentru orice pacient, atunci când are o patologie complexă, să poată fii rezolvată cu doctori, cu asistenţi, cu toată echipa în jurul lui şi nu prin deplasarea pacientului. 

Reporter: Credeţi că să vedeţi vreodată spitalul ăla nou? 

Femeie: Poate copii mei, eu ştiu? Copii, nepoţii. 

Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi costă nu mai puţin de 500 de milioane de euro - jumătate din bani sunt fonduri europene, jumătate un împrumut guvernamental. Va fi gata în 2027. 

Între timp, la Cluj-Napoca, lucrurile mai mult stau decât se mişcă. Cererea pentru autorizaţia de construcţie a fost depusă online, dar mai sunt necesare 5 avize. 

Alex Prunean, reporter Observator: Acest teren, situat între Cluj şi Floreşti, pe o suprafaţă de 144 de mii de metri pătraţi, a fost predat către Ministerul Sănătăţii încă din anul 2017. Aici ar urma să fie construit spitalul regional, o clădire imensă, cu 7 etaje, heliport şi 1300 de locuri de parcare. Au trecut 6 ani de atunci şi terenul a rămas doar un loc de păscut pentru cai. 

Şi în locul în care ar fi trebuit ridicat spitalul din Oltenia bate vântul

Şi la fel o să rămână şi în următoarele luni, cel mai probabil. Prima etapă a lucrărilor nu a fost încă scoasă la licitaţie. Cea de a doua va fi licitată abia la finalul verii. 

Noul Spital Regional de Urgenţa de la Cluj ar urma să deservească toată regiunea de nord vest. În proiect sunt prevazute 849 de paturi de internare continuă şi 60 în Unitatea de Primiri Urgenţie. În primul an de funcţionare se estimează că va avea aproape 50.000 de pacienţi internaţi, iar alţi 100.000 vor primi îngrijiri la urgenţe. 

Şi în locul în care ar fi trebuit ridicat spitalul din Oltenia bate vântul. Anul trecut s-a semnat contractul de proiectare, dar până în a se pune şi prima cărămidă la Spitalul Regional Craiova mai este mult. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Când vor începe lucrările la Spitalul Regional Iaşi. Unitatea medicală va fi dotată cu 20 de săli de operaţie şi heliport. La Cluj şi Craiova se bate pasul pe loc