Antena Meniu Search
x

Caz emoţionant în Iaşi: O mamă din Ucraina şi-a donat un rinichi pentru a-şi salva fiica. Cele două sunt refugiate din Cernăuți

O echipă medicală de la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi a realizat un transplantat de rinichi de la o femeie în vârstă de 45 de ani, din Ucraina, la fiica sa în vârstă de 21 de ani.

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 13:37

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Ionuţ Nistor, a declarat că tânăra în vârstă de 21 de ani făcea dializă în Ucraina din 2019, ea fiind nevoită să se refugieze în România la scurt timp după începerea războiului.

Starea tinerei de 21 de ani s-a agravat în timp

Conform sursei citate, tânăra ucraineancă a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naştere, iar în timp afecţiunea a progresat.

"Familia provine din regiunea Cernăuţi, unde tânăra a făcut şi dializă înainte de a veni în România. A continuat procedurile de dializă în Iaşi, a fost tratată ca orice alt pacient, s-a discutat despre ideea de transplant şi i-au fost explicate opţiunile. Prima variantă a fost transplantul de la un donator din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiţie medicală bună a fost prima opţiune. Pacienta a făcut dializă până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama. Transplantul de rinichi a avut loc pe parcursul zilei de marţi, şi a decurs fără incidente", a declarat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor.

Pe acelaşi subiect

Acesta a declarat totodată că există o confirmare din partea autorităţilor că tânăra din Ucraina beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice asigurat din România. În Iaşi mai sunt în acest moment şapte cetăţeni de origine ucraineană care fac şedinţe de dializă.

De asemenea, acesta este al şaptelea transplant de rinichi realizat de la începutul anului la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi. Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi trei de la donatori vii.

Prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul "Dr.C.I. Parhon", a declarat că de la înfiinţarea centrului şi până acum au fost efectuate aproximativ 400 de intervenţii de transplant de rinichi atât de la donator viu cât şi de la persoane aflate în moarte cerebrală, iar alte 400 de persoane care au beneficiat de transplanturi renale în alte clinici din ţară se află sub observaţia medicilor ieşeni. Astfel, cele 800 de cazuri reprezintă una dintre cele mai bune rate de supravieţuire din Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Caz emoţionant în Iaşi: O mamă din Ucraina şi-a donat un rinichi pentru a-şi salva fiica. Cele două sunt refugiate din Cernăuți