Ce este anxietatea și care sunt simptomele. Boala se află în top 5 căutări pe Google în domeniul sănătății
Anxietatea reprezintă o emoţie provocată de anumite stări interioare neplăcute, asociate cu teama, frica, neliniştea, spaima nefondată, adesea acompaniată cu un comportament nestatornic, nervos, în urma unor situaţii stresante sau dificile care au avut loc în viaţa noastră sau care urmează să aibă loc.
Ce este anxietatea şi care sunt simptomele ei
Anxietatea este un sentiment de teamă și neliniște şi reprezintă un răspuns natural al organismului la stres. S-ar putea să vă facă să transpirați, să vă simțiți neliniștiți și tensionați și să aveți bătăi rapide ale inimii. De exemplu, s-ar putea să vă simțiți anxioşi atunci când vă confruntați cu o problemă dificilă la locul de muncă, înainte de un test la şcoală sau înainte de a lua o decizie importantă. Tulburarea de anxietate este o afecţiune care se poate agrava în timp în cazul în care este netratată.
"Anxietatea se află doar în imaginaţie, însă, pentru că este trăită la nivel emoţional, ea ne face să credem că există în realitate", spune psihoterapeutul Gina Chiriac.
Uneori, atunci când anumite schimbări urmează să aibă loc în viaţa noastră, anxietatea poate creşte în intensitate până la un nivel care ne va împiedica să funcţionăm la capacitatea normală. Totuşi, atunci când starea de anxietate scapă de sub control şi creşte în intensitate până la un nivel în care simţim teroare sau o panică extrem în ciuda lipsei unui pericol real şi iminent, putem dezvolta tulburări de anxietate agravante care necesită implicarea unui ajutor specializat.
- Bella Hadid, cel mai apreciat supermodel din lume, s-a filmat plângând, fără machiaj. "Așa arăt de fapt în...
- Studiu: Românii se simt deconectaţi fără tehnologie. 65% devin agitaţi dacă nu au baterie la telefon
- Impactul pe termen lung al COVID-19. Simptomele care persistă chiar şi după ce am scăpat de boală
- Generația sub Presiune. Părinții, abandonați de stat de la izbucnirea pandemiei, sunt prinși între serviciu și...
Simtome ale anxietăţii
Simptome comune ale stării de anxietate
- Amețeală
- Frică irațională
- Senzație de copleșeală
- Tremurături
- Senzație de tremor
- Roșeață
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
- Probleme de digestie
- Dificultăți de concentrare
- Tuse
- Dificultăți de vorbire
- Dureri de cap
- Palpitații
- Hiperventilație
- Insomnie
- Senzație de lipsa aerului
- Greață
- Neliniste
- Respirația accelerată
- Bătăi puternice ale inimii
- Iritabilitate
- Mușchi tensionați
- Transpirație excesivă
- Comportament nervos
- Reacții fiziologice exagerate
Simptome cognitive ale stării de anxietate
- Gânduri negative
- Gânduri obsesive
- Gânduri iraționale
- Gânduri violente
- Gânduri intruzive
- Starea modificată a realității
- Depersonalizarea (senzația că ieși din propriul corp)
- Derealizarea (lumea pare distorsionată)
- Pierderea memoriei
- Reducerea capacității de învățare
- Pierderea memoriei pe termen scurt
- Senzația că ești blocat în propria minte
- Sentimente copleșitoare
- Teama de a pierde controlul
- Teama de a înnebuni
Simptome emoţionale ale stării de anxietate
Agresivitate
Agitație
Impulsivitate
Iritabilitate
Izolare
Singurătate
Tristețe intensă
Gânduri suicidale
Furie
Apatie
Isterie
Frica incontrolabilă, ireală, nefondată:
- frica de boală
- frica de moarte
- frica de a-ţi pierde minţile
- frica de a te face râs în public
- frica de a ţi se face rău în public
- frica de a te sufoca
- frica de a te îneca
- frica de a-ţi pierde controlul
Cum învăţăm să ne controlăm anxietatea
Soluţia pentru schimbarea pozitivă în modul de a gândi şi de a acţiona este în noi. Foarte mulţi dintre noi caută o reţetă a succesului, a gândirii pozitive, a mentalităţii de învingător. Psihoterapeutul Ursula Sadner ne-a explicat pe larg cum ne putem găsi propriile valori interioare şi cum putem depăşi momentele mai dificile din viaţa noastră.
„Fiecare dintre noi e stăpânul practic al minţii sale şi al emoţiilor sale, dar sigur că în anumite perioade, când suntem influenţaţi de factori din exterior, de situaţii prin care trecem, aceste gânduri pe care le avem pot fi influenţate major în sens negativ. De aceea, este foarte important ca fiecare dintre noi să devenim conştienţi de ceea ce gândim şi ceea ce simţim şi să lucrăm cu mintea noastră şi cu emoţiile noastre astfel ele încât să devină liantul nostru nu să lucreze împotriva noastră”, spune psihterapeutul.
Primii paşi pentru a ne remonta
„Ne uităm în stânga şi în dreapta şi vedem familii perfecte şi ne comparăm cu alţii în această comparaţie socială şi întotdeauna vedem imaginea altora şi avem impresia că ei sunt mai bine decât noi, aceasta este de multe ori o iluzie. Toţi oamenii au probleme, toţi oamenii se confruntă cu situaţii dificile în viaţă însă depinde de fiecare dintre noi să fim conştienţi de ceea ce gândim. În momentul în care observăm că avem stări negative sau stări care se prelungesc în timp de tristeţe, de melancolie, de panică de frică, de disperare, uneori este bine să apelăm a profesionişti care să ne ajute să le depăşim. Evident că mintea noastră creează aceste probleme, iar în momentul în care ne dăm seama că nu mai avem destule resurse pentru a ieşi din acest cerc este important să apelăm la oameni care să ne susţină în acest demers. Dar cu siguranţă fiecare dintre noi are în interiorul său toate resursele de care are nevoie ca să trăiască într-o neutralitate psihică, în aşa fel încât să ne ducem viaţa de zi cu zi cu cât mai multă uşurinţă”, explică psihoterapeutul Ursula Sadner.
Cum facem să ne găsim curajul de a spune nu, când nu mai tolerăm
„Încrederea în sine şi încrederea în propriile forţe este cea care ne determină şi stima de sine şi capacitatea de ne stabili limite şi graniţe funcţionale şi sănătoase în jurul nostru. Mentalitatea de învingător este opusul mentalităţii de victimă. În momentul în care oamenii deţin această mentalitate de victimă au impresia că ei nu deţin puterea, că ei nu pot să facă nimic şi depind de alţii, de bunăvoinţa altora, sunt dependenţi de ei şi în acest fel au tendinţa să lase de la ei şi să se lase manipulaţi şi influenţaţi de cei din jurul lor. În momentul în care un om este conştient de propria sa valoare, iar fiecare om are o valoare intrinsecă, trebuie doar să devină conştienţi de ea. Devenim conştienţi de ea dându-ne seama prin câte greutăţi am trecut prin viaţă şi le-am depăşit. Aşa că fiecare persoană are această valoare interioară şi e important să devenim conştienţi de puterea noastră şi să ne dezvoltăma această încredere de sine şi această stimă de sine sănătoasă, iar cu ele să ne înarmăm şi să interacţionăm cu cei din jurul nostru, fie că este vorba de relaţiile de cuplu, de prietenie sau la job, în aşa fel încât să ne protejăm pe noi înşine şi să ne atingem obiectivele într-o manieră dezirabilă”, mai spune psihoterapeutul.
Ce alte boli au mai căutat românii pe Google în 2021
Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2021 au fost realizate folosind liste de căutări „trending”: căutări care au înregistrat o creștere puternică în 2021 față de 2020, pe o perioadă considerabilă de timp, indicând astfel un interes sporit și susținut pentru respectivul subiect.
În topul celor mai populare căutări pe Google în România de anul acesta se află a fost observat interesul oamenilor şi faţă de simptomele mai multor boli, între care gută, depresie şi Covid.
Boli căutate pe Google în 2021
1. Simptome COVID
2. Simptome COVID delta
3. Simptome COVID pe zile
4. Miocardită simptome
5. Anxietate simptome
6. Pneumonie simptome
7. Gută simptome
8. Infecție urinară simptome
9. Depresie simptome
10. Norovirus simptome
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰