Antena Meniu Search
x

Ce primeşti dacă donezi sânge. Valoarea tichetelor şi alte beneficii pentru donatori

Ultimele statistici europene arată că doar 1,5% dintre români donează sânge în mod constant şi asta în ciuda faptului că donatorii se bucură de tichete şi alte beneficii care se îndreaptă către ei.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 16:11

Foarte puţini români aleg să doneze sânge în mod constant
Foarte puţini români aleg să doneze sânge în mod constant - Profimedia
  • Specialiştii îşi doresc ca donarea de sânge să fie un gest umanitar, nu realizat pentru beneficii şi remuneraţii.

Numărul românilor care donează sânge în mod constant este extrem de mic. Asta în ciuda faptului că anual ar fi nevoie de circa 500.000 de unităţi de sânge, iar la fiecare două secunde o persoană are nevoie de sânge.

Totuşi, din păcate, mulţi români care ar putea dona sânge şi ar primi beneficii pentru faptele lor spun "pas", fiind ghidaţi chiar de un gând care spune "cum aş putea eu să-mi dau sângele bun la alţi oameni?".

Ce primeşti dacă donezi sânge în România

Deşi în zeci de ţări din întreaga lume donaţiile de sânge sunt voluntare şi neremunerate, în România donatorii au numeroase avantaje, de la tichete de masă şi abonament gratuit pentru transportul în comun şi până la zile de concediu.

Pe acelaşi subiect

Valoarea tichetelor este de 10 lei

Pentru fiecare donare de sânge, un donator poate primi, în general, câte şapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 10 lei fiecare. Până anul acesta, bonurile de masă se acordau în mod fizic. Din acest an, însă, cele mai multe centre de donare de sânge s-au modernizat, astfel că donatorii primesc carduri pe care li se încarcă banii respectivi.

În principiu, donatorii ar putea primi cardurile direct de la centrul de donare de sânge. Au fost însă cazuri în care s-a ajuns şi la efectuarea unor plăţi retroactiv.

O zi de concediu pentru donarea de sânge

Pentru o donare de sânge, donatorul primeşte şi o zi de concediu plătit. Concret, ziua în care merge să doneze sânge este zi liberă pentru donator. Ziua se poate reporta, dacă donatorul merge oricum într-o zi liberă să doneze sânge, zi de weekend sau sărbătoare legală. 

Totuşi, atenţie. Donatorul primeşte ziua liberă doar în baza unei dovezi emise de centrul de donare. Cu alte cuvinte trebuie demonstrat clar că donarea efectivă s-a produs, deci centrul unde s-a donat sânge trebuie să elibereze un document justificativ.

Abonament gratuit pentru transportul în comun

Persoanele care donează sânge se bucură de o semigratuitate pe transportul în comun. Concret, dacă mergi să donezi o dată sânge, ai o lună 50% reducere la abonamentele de transport în comun. Vorbim atât de abonamentul STB, cât şi de abonamentul utilizat pentru a circula cu metroul.

Evident, aceste avantaje pot fi obţinute în baza unor documente justificative, respectiv adeverinţa de donator, carnet de donator, carte de identitate şi, eventual, document din care să reiasă că locul de muncă se află în localitatea respectivă. 

Ce beneficii au donatorii de plasmă

Conform legislaţiei în vigoare, donatorii de plasmă prin plasmafereză au dreptul la aceeaşi recompensă ca şi donatorii de sânge, după cinci donări, indiferent de intervalele de timp între două donări, dar nu mai mult de trei recompense într-un interval de 12 luni.

Totuşi, unii specialişti reclamă că acordarea de recompense financiare pentru donatorii de plasmă convalescentă contravine unor Directive UE şi donarea ar trebui privită, mai degrabă, ca un gest umanitar, nu efectuat pentru remuneraţii şi beneficii.

Cine poate să doneze sânge

Nu toată lumea poate să doneze sânge. Pentru a dona sânge trebuie respectate mai multe condiţii. În primul rând, pot dona sânge doar persoanele care au între 18 şi 60 de ani şi persoanele care au cel puţin 50 de kilograme.

De asemenea, pot dona sânge doar persoanele care au o anumită tensiune arterială sau persoanele care nu au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni. 

Lista centrelor de donare din România

Lista centrelor de donare de sânge din România este amplă. Concret, ea poate fi găsită AICI. Trebuie doar să daţi click pe judeţul care vă intersează. În Bucureşti, de exemplu, există Centrul de Transfuzie Sanguină de pe Strada Doctor Constantin Caracaş, dar şi aşa-numite "puncte de colectare" la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, la Spitalul Universitar de Urgenţă sau la Institutul Clinic Fundeni.

În Timişoara există un Centru de Transfuzie Sanguină, la fel şi în Alba Iulia, Constanţa, Galaţi, Piatra Neamţ, Iaşi sau Cluj Napoca. De asemenea, în unele judeţe se poate apela şi la soluţii mobile, în cazul în care donatorii nu se pot deplasa la centrul respectiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Sanatate » Ce primeşti dacă donezi sânge. Valoarea tichetelor şi alte beneficii pentru donatori