Antena Meniu Search
x

Video Centrele de transfuzii, neîncăpătoare după explozia din Crevedia: medicii au venit la lucru în ziua liberă. "E o spaimă în sufletele noastre"

Tragedia din Dâmboviţa uneşte toată ţara. Peste 1.000 de oameni au donat sânge pentru răniţi în 17 centre de transfuzie deschise de urgenţă astăzi, în afara programului normal de lucru. La Bucureşti au fost atât de mulţi donatori, că nu au încăput în cabinete. Oamenii au fost duşi cu ambulanţa la spitale, unde asistentele le-au recoltat sânge. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 27.08.2023, 20:46

Vezi și

Asistentele de la Centrul de Transfuzii din Bucureşti nu au mai văzut un asemenea asalt de donatori în toată cariera lor. "După ce am văzut ştirile şi ce au păţit pompierii am simţit că trebuie să vin să fac asta pentru prima dată", spune un donator.

Centrele de transfuzie, deschise în regim de urgenţă

Peste 700 de oameni au donat sânge pentru salvatorii care au nevoie de ajutor. "Este ora 13:30, iar la această oră centrul de tranfuzii din Capitală trebuia să se închidă. Pentru că mai sunt 300 de persoane în aşteptare, personalul a decis să prelungească programul până vor reuşi toţi să doneze sânge", a transmis Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

Mulţi dintre donatorii din Capitală sunt colegi cu pompierii, jandarmii şi poliţiştii răniţi în şirul de explozii de la Crevedia. "Chiar la intrarea în serviciu am solicitat de bunăvoie să donez sânge. E un sentiment îmbucurător pentru că e o mobilizare atât de mare, însă nu ar trebui să fie numai în aceste momente", spune Ionescu Bogdan, jandarm.

Pe acelaşi subiect

La Timişoara, centrul de transfuzii nu are program duminica, dar a fost deschis după catastrofa de la Crevedia. "E o spaimă aşa în sufletele noastre, ale tuturor pompierilor. Empatizăm cu ei şi Doamne fereşte să se mai întâmple aşa ceva", spune Andrei Buşoi, pompier. "Orice picătură de sânge salvează o viaţă, este de o importanţă majoră", crede un donator.

La Iaşi au donat sânge pentru răniţii din explozii peste o sută de oameni, dublu faţă de o zi obişnuită. "Cu toţii cred că am observat eroismul pompierilor de la Crevedia. Pentru noi e singurul mijloc prin care putem veni în sprijinul eroilor de la Crevedia", declară Gabriel Şchiopu, şeful SAS Iaşi.

Şi centrele din Cluj şi Constanţa au fost deschise într-un suflet cu personal medical venit de acasă, din ziua liberă. "Tragic, n-am stat niciun minut pe gânduri şi vin de la ceva distanţă", spune un medic. "Mi se pare o situaţie destul de gravă şi cel mai trist e că nu ne-am învăţat lecţia de la Colectiv", crede altcineva.

"Donatorii care vin, să vină mâncaţi, hidrataţi, odihniţi. Obligatoriu să mănânce dimineaţa", recomandă Ruxandra Novac, directoarea centrului de transfuzii Cluj.

Centrele de transfuzii îi aşteaptă din nou pe donatori mâine dimineaţă. Se deschid la ora şapte şi jumătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Centrele de transfuzii, neîncăpătoare după explozia din Crevedia: medicii au venit la lucru în ziua liberă. "E o spaimă în sufletele noastre"