Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Computerul tomograf, o raritate pentru pacienții din România. Au parte de această investigație cei în stare critică sau dispuși să plătească sume mari la privat

O investigație la computerul tomograf e o misiune aproape imposibilă pentru pacienţi. În Timişoara, spre exemplu, în cele cinci spitale de stat, mai prinzi un loc liber fie dacă eşti extrem de norocos, fie extrem de bolnav şi ajungi direct în urgenţă. Altfel, dacă vrei să faci investigaţia decontată de stat, aştepţi luni întregi. Dacă nu, dai un pumn de bani şi mergi la privat.

de Iulia Pop

la 11.11.2022 , 08:23

"Bună ziua. Bună ziua, o programare aş dori şi eu pentru mama mea, la CT, dacă se poate. Nu facem CT-uri."

"Am bilet de trimitere pentru mama mea. Nu, CT nu facem pe bilete."

"Nu mai avem fonduri din păcate."

Vezi și

Discuţiile se repetă la fiecare din cele cinci spitale de stat pentru adulţi din Timişoara. Doar urgenţele prind un loc.

Pe acelaşi subiect

"Ce aţi făcut, buni, aţi picat? Da. Nu durează mult investigaţia, doar să nu mişcaţi capul."

Bunica din imagini a ajuns la singurul computer tomograf care se foloseste la Spitalul judeţean din Timișoara, doar pentru că s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe.

"Câți pacienți au fost de azi dimineaţă. Şaptesprezece! Mulțumesc! În patru ore? În patru ore, da."

În fiecare lună, peste 3000 de pacienţi sunt scanați aici.

Aida Iancu, medic: "E foarte greu să susținem activitatea nu putem să-i refuzăm pentru că pacientul primează."

Iulia Pop, reporter Observator: "Spitalul Județean din Timișoara are 4 computere tomograf. Unul este stricat, al doilea este casat, al treilea este pentru pacienții internați și UPU, iar al patrulea, nou-nouț, zace într-un modul din curtea spitalului. A fost cumpărat în pandemie cu 700.000 de euro, dar momentan nu poate fi folosit. Va fi relocat la un moment dat în unitatea sanitară, dar mai durează câteva luni."

Probleme la Spitalul Municipal Timișoara

Doar unul din cele două aparate de la Spitalul Municipal Timişoara funcţionează. Iar cel de la spitalul de boli infecţioase e permanent ocupat.

Diana Manolescu, director medical al Spitalului "Victor Babeș" Timișoara: "Gradul de ocupare este destul de rapid, în primele zile în care Casa de Asigurări dispune de fonduri lunare, sunt ocupate pe baza programării."

La Spitalul CFR a fost cumpărat recent un computer tomograf cu aproape un milion de euro. Stă degeaba din august, aşteptând aviz de la CNCAN.

Reporter Observator: "Cât de mare este cererea?"

Stela Iurciuc, manager Spitalul CFR Timișoara: " Este foarte mare pentru că ultimele ghiduri de practică medicală recomandă acest tip de investigație."

Cu aparatele din spitale blocate de birocraţie sau solicitări, pacienţii ajung la privat, unde dau şi câte o mie de lei pentru o investigaţie la computer tomograf.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Computerul tomograf, o raritate pentru pacienții din România. Au parte de această investigație cei în stare critică sau dispuși să plătească sume mari la privat