Antena Meniu Search
x

Video Copii și adolescenții, "bombardați" cu sute de notificări pe telefon în fiecare zi. Cât timp ar trebui să petreacă pe smartphone

Copiii și adolescenții trăiesc într-o permanentă stare de alertă: o avalanşă de notificări pe telefon îi asaltează zi şi noapte, iar studiile arată că atenţionările pot ajunge chiar la 5.000 în 24 de ore. Asta poate veni la pachet cu mai multe afecţiuni grave, cum ar fi deficitul de atenţie şi depresia. Specialiştii spun că adolescenţii nu ar trebui să stea mai mult de o oră pe telefon. 

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 30.09.2023, 23:34

Vezi și

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: "Notificările ne vin peste tot, atât pe telefon cât și pe ceas sau pe calculator dacă suntem în fața unuia. Specialiștii ne recomandă să ne luăm măcar la 2 ore o pauză pentru a ne relaxa creierul. Astfel evităm durerile de cap și stresul accentuat."

Jumătate din tinerii între 11 și 17 ani primesc minimum 237 notificări pe telefon în fiecare zi, arată un nou studiu. Aproape un sfert - în timpul orelor de școală și 5% pe timpul nopții. 

Elevă: "Dacă-ți faci temele sau te uiți la un film, arunci și câte un ochi pe telefon? Da! Din păcate da, mai ales când fac teme, mă distrage foarte mult."

Elevă: "Îl dau pe silent și încerc să ignor fiecare notificare care-mi vine, dar nu se întâmplă de fiecare dată."

Efectele notificărilor asupra copiilor și adolescenților

Bombardamentul de notificări poate avea efecte extrem de grave. O arată şi reducerea capacităţii de atenţie în rândul copiilor de la 150 de secunde, cât era în urmă cu 20 de ani, la doar 46 de secunde în zilele noastre. 

Constantin Cornea, psiholog: "Cel mai întâlnit este ADHD-ul sau deficitul de atenție pentru că este foarte greu pentru un copil în formare să se focuseze pe un anumit lucru, pe o anumită sarcină, pe o perioadă mai lungă de timp."

De multe ori, adolescenţii ajung să nu se mai poată controla. 

Elevă: "O rog pe mama să-mi țină telefonul pentru că știu că eu nu pot să mă controlez și dacă vine o notificare o să intru."

Elev: "Mereu de când ajung acasă îmi pun telefonul pe work, e un mode, și mă apuc de teme că altfel nu pot să fac nicio temă, stau pe telefon și aia e."

Mama unei eleve: "Soțul are instalată o aplicație și monitorizează. În momentul în care trece o oră se blochează și nu mai are acces. E cea mai bună variantă!" 

Specialiştii spun că o oră pe zi este suficientă pentru distracţia din aplicaţiile de chat. 

Reporter: "Voi cam câte ore petreceți pe telefon în medie?"

Elev: "5, dar încerc să remediez situația și să stau mai puțin."

Constantin Cornea, psiholog: "Când ești într-o așteptare perpetuă poți dezvolta o seamă de afecțiuni. De la anxietate, tulburare obsesiv compulsivă, depresie, sentimente antisociale când ai senzația că altora le merge mult mai bine decât îți merge ție, narcisism când ai senzația că primești o grămadă de like-uri și că ești extraordinar de deosebit."

Dincolo de pericolul notificărilor, aplicaţiile de socializare conţin tot mai multe conturi sau informaţii false, arată un raport recent al Comisiei Europene. 

Constantin Cornea, psiholog: "Ei fiind obișnuiți să-și trăiască viața în mediul online unde totul se întâmplă cu o viteză fantastică, în momentul în care intră în viața reală au senzația de slow-motion. Trecând între cele două stări asta crează de cele mai multe ori cumva ca o dublă personalitate și de cele mai multe ori din acest motiv a scăzut și vârsta celor care apelează la alcool, la țigări, la droguri. Nu trebuie să criticăm adolescenții. Să le găsim alternative, chiar dacă inițial pare absolut imposibil. Încep să-l iau cu mine la sport, încep să-l duc în diferite săli cu diferite sporturi. Nu se întâmplă peste noapte și de cele mai multe ori, părinții sau adulții se așteaptă ca această trecere să o facă eventual psihologul sau să apară așa ca o epifanie. Un copil să se trezească într-o zi și să spună: băi, de astăzi nu mai stau pe telefon că m-am plictisit și o să încep să mă apuc de sport."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Copii și adolescenții, "bombardați" cu sute de notificări pe telefon în fiecare zi. Cât timp ar trebui să petreacă pe smartphone