Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Studiu: Copiii care trăiesc în natură sunt mai sănătoși și mai deștepți

Studiile ne arată încă o dată cât de mult bine poate face natura. În urma unei cercetări realizate pe 600 de copii, s-a constatat că cei care cresc în zone urbane mai verzi au un IQ mai mare decât ceilalţi şi mai puţine probleme de comportament.

de Alexandra Marin

la 25.08.2020 , 22:38

  • Un studiu a arătat diferenţe de inteligenţă şi comportament.
  • Au existat numeroase cercetări ştiinţifice care au arătat legătura directă dintre natură şi dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Deşi s-a tot vorbit despre efectele benefice ale naturii asupra creşterii unui copil, acum este pentru prima dată când se analizează şi efectele asupra inteligenţei.

Deşi are doar 3 ani, iar la vârsta lui cei mai mulţi copii sunt fascinaţi mai degrabă de gadgeturi, Vlad îşi petrece câteva ore în fiecare zi afară.

A devenit o regulă încă de când era foarte mic. Mama lui, Adina, s-a informat încă din timpul naşterii despre cât de importantă e joaca şi relaxarea copiillor în natură.

Vezi și

Adina Mugescu - mama lui Vlad: Şi eu am copilarit la tara, am petrecut mult timp afara si incerc sa fac asta si cu baietelul meu şi observ ca este destul de dezinvolt. Nu are temeri cand vede o muscă sau cţnd îl înţeapă un ţânţar.

Desi spaţiile de joacă sunt închise, au găsit propriul refugiu.

Adina Mugescu - mama lui Vlad: Noi tocmai ne-am întors de la ţară. Vlad este fascinat. A învăţat să dea la găini şi să ia ouă din cuibar. Se observă mici diferenţe, mai ales la locurile de joacă, unde unii copii nub suportă nici să se murdărească. Vlad şi-ar dori să stea veşnic în picioarele goale.

De fapt, diferenţele sunt mai mari decât am crede. Un studiu recent la care au participat 600 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani a arătat diferenţe de inteligenţă şi comportament între cei care trăiesc înconjuraţi de spaţii verzi şi cei care stau între blocuri, pe asfalt

De-a lungul timpului au existat numeroase cercetări ştiinţifice care au arătat legătura directă dintre natură şi dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Însă acesta este primul care analizează efectul asupra inteligenţei, iar concluziile arată că o creştere cu doar 3 procente a spaţiului verde de lângă locuinţă va duce la o majorare a coeficientului de inteligenţă cu până la două puncte.

O posibilă explicaţie? nivelul de stres e mai scăzut pentru cei care trăiesc înconjuraţi de natură.

Diana Mirea - profesor pentru învăţământ primar: Îi ajută mult şi pe partea de explorare şi descoperire pentru că marile descoperiri ale lumii au fost aflate în natură.

Din nefericire, în România există un deficit de spaţii verzi în special în oraşele mari. În schimb, aceste zone urbane au o infrestructură de educaţie mai bună şi un acces la informaţii mult mai ridicat. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Sănătate » Studiu: Copiii care trăiesc în natură sunt mai sănătoși și mai deștepți