Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Coronavirusul îmbolnăvește și mintea. Teama şi nesiguranţa pot duce la cea mai neagră depresie pentru pacienţi

Virusul ne îmbolnăveşte trupul, dar şi mintea. O spun cercetătorii şi medicii, iar teama şi nesiguranţa pot duce la cea mai neagră depresie pentru pacienţii infectaţi.

de Corina Matlinschi

la 05.11.2020 , 22:51

  • 4 pacienţi infectaţi cu Sars-Cov-2 s-au sinucis chiar în perioada spitalizării.
  • La linia verde antisuicid apelurile de ajutor au crescut în pandemie.

Au crescut apelurile la linia verde antisuicid, iar psihiatrii trag un semnal de alarmă. Trebuie să abordăm totul cu moderaţie, să căutăm soluţii şi să nu privim internarea în spital ca pe un capăt de drum.

"Mă simţeam ca într-un labirint din care nu pot să ies." Este mărturia unuia dintre cei peste 270.000 de români infectaţi cu Sars-Cov-2. Boala a pus-o în faţa unuia dintre cele mai grele lucruri din viaţă - să nu poţi să respiri, să nu ai aer. Şi, ce e mai rău, să nu vezi speranţa.

Pandemia ne trece prin multe stări sufleteşti care pot ajunge să ne afecteze sănătatea mintală. În tot vârtejul de incertitudini, internarea în spital e văzută ca un capăt de drum. Senzaţia depresivă este generată chiar de virus.

Vezi și

Streinu Cercel: Prin hipoxia generală pe care o generează se instalează depresia. Această depresie dacă am mai avut un fond de depresie anterior este una galopant şi de aia pacienţii au avut şi acţiuni sinucidale 

Până acum, în România, 4 pacienţi infectaţi cu Sars-Cov-2 s-au sinucis chiar în perioada spitalizării. La linia verde antisuicid apelurile de ajutor au crescut în pandemie.

Apelurile la această linie verde au crescut în această perioadă cu 10-15%. De asemenea, au crescut cu 20% cererile de asistenţă în online, prin email. Cele mai des întâlnite stări ale pacienţilor care au cerut ajutor sunt de stres, anxietate şi confuzie. 

Bogdan Nemeş - psihiatru: Creşte numărul de decese, decesul partenerului de viaţă decesul cuiva apropiat sau boala gravă a cuiva din familie este un factor major de stres

Stres şi depresie resimt şi medicii şi personalul sanitar.

Beatrice Mahler: Fiecare viaţă pierdută aduce traumă personalului medical/ajungi să-i cunoşti să le afli povestea vieţii şi creezi o legătură care atunci când pacientul pleacă produce o traumă

În spitale, există psihologi pentru a sprijini medicii şi pacienţii. Specialiştii recomandă că ar fi mai bine ca, la internare, fiecare pacient infectat să fie evaluat psihologic. 

Corina Matlinschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » Coronavirusul îmbolnăvește și mintea. Teama şi nesiguranţa pot duce la cea mai neagră depresie pentru pacienţi