Antena Meniu Search
x

Coronavirusul s-ar putea răspândi într-o secție de spital în zece ore - studiu

Coronavirusul s-ar putea răspândi printr-o secție de spital în decurs de 10 ore și să stea pe mânere și jucăriile pentru copii timp de cinci zile.

de Redactia Observator

la 08.06.2020, 18:11

Suprafețele necurățate pot contribui rapid la răspândirea virusului într-un spital
Fotografie ilustrativă - barele unui pat de spital sunt dezinfectate - Profimedia Images
  • Cercetătorii au folosit un virus dăunător plantelor în cadrul studiului
  • Răspândirea virusului s-a diminuat după cinci zile

Cercetătorii de la University College London și Great Ormond Street Hospital au urmărit răspândirea unui virus care nu infectează oamenii timp de cinci zile.

Acesta a fost „plantat” pe mânerul unui pat de spital, într-o cameră de izolare, în care pacienții vulnerabili Covid-19 cu risc ridicat sunt ținuți separați.

Apoi, oamenii de știință au prelevat probe de pe 44 de suprafețe diferite în aceeași secție, inclusiv mânerele ușilor, suporturile pentru brațe și șinele pentru pat.

Patru din zece dintre suprafețe - care includ jucării și cărți pentru copii într-o zonă de așteptare - au fost contaminate cu virusul în decurs de zece ore.

Maximul a fost atins după trei zile, când 60% din probe au fost pozitive. Virusul a început să dispară după cinci zile, când a ajuns iar la 41%.

Citește și:

Experții au subliniat importanța dezinfectării spațiilor și respectarea bunelor practici de spălare a mâinilor și de igienă pentru a reduce răspândirea virusului.

Cercetătorii, care nu au numit spitalul studiat, au folosit în cadrul cercetărilor un virus dăunător plantelor care nu poate face rău oamenilor, informează Daily Mail.

Ei au plasat ADN-ul virusului - numit virusul mozaicului conopidei - în apă pentru a reproduce SARS-CoV-2 în picăturile respiratorii similare cu cele din timpul tusei sau strănutului.

Răspândirea a fost cauzată de „o combinație de curățare deficitară, mișcarea pacienților și îngrijitori care au nu aderat la reguli stricte în privința spălării pe mâini”.

Citește și:

Dr. Lena Ciric, autor principal al studiului:Studiul nostru arată rolul important pe care îl joacă suprafețele în transmiterea unui virus și cât de important este să aderăm la o igienă și curățare bună a mâinilor.

Virusul nostru a fost plasat o singură dată pe o singură suprafață și a fost răspândit prin atingerea suprafețelor de către personal, pacienți și vizitatori”.

Oamenii pot lua coronavirusul prin picături respiratorii produse de o persoană infectată atunci când tusesc sau strănută. Dacă aceste picături aterizează pe o suprafață, o persoană poate fi infectată după atingerea suprafeței și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii.

Studiul a arătat că o singură ștergere cu alcool a eliminat 98,8 la sută din virusul uscat pe o suprafață.

Citește și:

Co-autor, dr. Elaine Cloutman-Green, om de știință: „La fel ca SARS-CoV-2, surogatul pe care l-am folosit pentru studiu ar putea fi îndepărtat cu un dezinfectant sau prin spălarea mâinilor cu apă și săpun.

Curățarea și spălarea mâinilor reprezintă prima noastră linie de apărare împotriva virusului și acest studiu este o reamintire semnificativă a faptului că personalul medical și toți vizitatorii pot ajuta la oprirea răspândirii prin igiena strictă a mâinilor, curățarea suprafețelor și utilizarea corectă a echipamentelor de protecție"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Coronavirusul s-ar putea răspândi într-o secție de spital în zece ore - studiu