Antena Meniu Search
x

Noul coronavirus se transmite și prin aer, susțin sute de cercetători care cer OMS să revizuiască recomandările

Sute de oameni de ştiinţă susțin că există dovezi că noul coronavirus circulă în aer, în spațiile închise, sub formă de mici particule și cer Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să îşi revizuiască recomandările.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 06.07.2020, 10:35

Noul coronavirus se transmite și prin aer, susțin sute de cercetători care cer OMS să revizuiască recomandările
Noul coronavirus se transmite și prin aer, susțin sute de cercetători care cer OMS să revizuiască recomandările - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Cercetătorii susțin că și cele mai mici particule de COVID-19, care circulă în aer, în spațiile închise, pot infecta oamenii.
  • OMS consideră că există riscul unei transmiteri doar în urma unui contact direct/apropiat cu o persoană infectată.

OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă tuşesc sau strănută, vorbesc de la distanţă apropiată sau iau contact direct.

Însă, într-o scrisoare deschisă adresată agenţiei, pe care cercetătorii intenţionează să o publice într-un jurnal ştiinţific săptămâna viitoare, 235 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au făcut referire la dovezi care arată că şi particule mai mici pot infecta oamenii, scrie New York Times, citată de Reuters.

OMS nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Cercetătorii atrag atenția că, potrivit celor mai recente studii, chiar și cele mai mici particule de virus, care circulă prin încăperi și sunt purtate mai departe prim sisteme de ventilație îi pot infecta pe oamenii aflați la interior.

Dr. Benedetta Allegranzi, reprezentant OMS, susține că organizația nu neagă faptul că noul coronavirus se transmite prin aer, însă nu există nicio dovadă solidă în acest sens. 

"Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect".

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Noul coronavirus se transmite și prin aer, susțin sute de cercetători care cer OMS să revizuiască recomandările