Antena Meniu Search
x

Coronavirusul s-ar transmite prin aer, susțin zeci de medici din întreaga lume

Un nou scenariu pune pe jar lumea medicală. Coronavirusul poate transmis prin intermediul aerului. Particule minuscule pot îmbolnăvi prin simpla inspirare, susţin zeci de medici din întreaga lume. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu neagă informaţiile.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 08.07.2020, 22:57

Vezi și
  • Particulele de SARS-CoV-2 ar rămâne în aer mai multe minute
  • Transmiterea, influențată de temperatură și umiditate

O simplă inspiraţie ne-ar putea îmbolnăvi, cred experţi ai Organizaţiei Mondiaale a Sănătăţii, care analizează de câteva luni modul în care coronavirusul se răspândeşte.

Benedetta Allegranzi, expert OMS: Posibilitatea transmiterii virusului pe calea aerului, în spaţii publice, mai ales în condiţii specifice precum locuri închise, aglomerate şi slab ventilate, nu poate fi exclusă.

Experţii au descoperit că particulele pot rămâne în aer mai multe minute. Perioada depinde de condiţiile de vând sau de umiditate.

Virgul Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: Important este că noi să cunoaștem cele două cai principale de transmitere și fiecare la locul unde lucrează sau locuiește să gândească riscurile și să le evite. Masca este obligatorie pentru că ea te protejează de toate particulele.

Orice modificare a modului de transmite a COVID-19 poate duce automat la modificări privind măsurile pe care trebuie să le luăm, de la distanţa socială la purtarea mănuşilor.

Masca de protecție, prima barieră de apărare

Până acum măştile de protecţie sunt cea mai bună apărare, cred specialiştii. În plus, spun medicii, virusul poate fi răspândit cu mare uşurinţă prin sistemele de climatizare. Expuşi sunt cei care lucrează în clădiri de birouri, instituţii publice sau în marile mall-uri.

Virgul Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: Ideal e ca toate aceste spații să aibă și o aerisire naturală. Aceste aparate de aer condiționat trebuie să fie prevăzute cu filtre speciale. Dacă nu sunt prevăzute sau filtrele nu sunt schimbate conform normelor există pericolul că aceste filtre să devină focar de infecție sau de infectare.

Filtrele special folosite pot filtra in proportie de peste 99 la suta praful, polenul, mucegaiul sau alte bacterii care au o marime de pana la 0.3 microni. Acum facem o comparatie, realizată și de cercetători, care arată ca particulele COVID-19 au între 0,06 și 1,4 microni.

Un alt factor important este legat de umiditatea din cladire sau cameră. Studiile arată că o umiditate mai mică de 40 la sută permite virusului să rămână în aer. Iar prin aerisirea camerei, de exemplu, poate fi scos din clădire. În cazul în care umiditatea depășește 60 de procente, microparticulele sunt îngreunate și se pot depune pe suprafețele aflate de jur împrejur.

Cele mai periculoase spații închise rămân mijloacele de transport în comun. Aglomeraţia şi lipsa distanţării sociale sunt principalii factori care duc la răspândirea COVID-19. Un studiu recent făcut în Japonia arată că deschiderea ferestrelor în clădiri şi mijloace de transport în comun dar şi ventilaţia aerului reduc semnificativ riscul de transmitere a viruslui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Coronavirusul s-ar transmite prin aer, susțin zeci de medici din întreaga lume