Meniu
Search
x

Covid-19 în România: O lună de la primul pacient

A trecut o lună de când România luptă cu virusul care face victime în toată lumea. Primul caz de coronavirus, în ţara noastră, a fost confirmat la un tânăr de 25 de ani, din judetul Gorj.

De Redactia Observator la 26.03.2020, 17:06
Vezi și

A trecut o lună de când România luptă cu virusul care face victime în toată lumea. Primul caz de coronavirus, în ţara noastră, a fost confirmat la un tânăr de 25 de ani, din judetul Gorj.

În satul unde s-a dat prima alarmă de Covid 19, totul este aproape pustiu. Oamenii ies din case doar să cumpere mâncare, iar salvatorii retrăiesc cu mari emoţii prima intervenţie.

În urmă cu exact o lună, în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, era o întreagă desfăşurare de forţe. Salvatorii se mobilizau pentru o intervenţie la care nu participaseră până atunci: primul caz de coronavirus din ţara noastră.

Pacientul zero al României era un tânăr de 25 de ani care ar fi fost infectat după ce a intrat în contact cu un cetăţean italian care a călătorit în România şi care a fost depistat cu noul coronavirus când s-a întors acasă în peninsulă.

Daniel Şerban – paramedic: De la 6 dimineţa până la 16, nu am fost la toaletă, nu am mâncat, nu am băut apă, nu am făcut absolut nimic decât a trebuit să fim acolo unde trebuia şi să ne facem treaba.

De atunci, pentru salvatori, s-au scurs zile de coşmar. Sute de oameni au fost testaţi şi izolaţi acasă.

Florin Chisim – purtător de cuvânt ISU Gorj: Munca noastră a luat-o de la zero. Am început să facem scheme logice pentru persoanele care au intrat în contact cu acest om confirmat deja şi să-i izolăm pe toţi la domiciliu. În două zile, aveam deja câteva sute de persoane pe care le izolaserăm.

Deşi tresar la fiecare suspiciune de Covid-9 la care sunt trimişi, salvatorii promit să lupte până la capăt.

Daniel Şerban – paramedic: Nu mi-este teamă şi n-o să-mi fie, indiferent ce se va întâmpla. Vom merge până la capăt. Vorbesc în nume propriu acum, cât timp sunt sănătos o să merg în continuare, nu o să dau bir cu fugiţii niciodată.

În satul unde s-a dat prima alarmă de coronavirus din România, la Prigoria, este o linişte apăsătoare. Uliţele mai prind viaţă doar la prânz, când bătrânii îşi fac curaj să iasă din case doar să cumpere pâine.

Cu declaraţia pe propria răspundere în mână, cu măşti de protecţie şi mănuşi mai pleacă bătrânii de acasă.

În judeţul Gorj, au fost confirmate cinci cazuri de coronavirus. Peste trei mii de oameni sunt izolaţi în case, iar alţi 300 se află în centre de carantină.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Covid-19 în România: O lună de la primul pacient