Antena Meniu Search
x

Video Cum au reuşit cercetătorii români să creeze testul PCR prin care afli cu ce variantă covid eşti infectat şi în ce stadiu e boala

La Iași cercetătorii fac teste pentru primul kit de detectare a infecției cu Sars Cov 2 creat în România. Noile teste Covid românești nu doar că sunt mai eficiente decât cele pe care până acu le importam, dar sunt și mai rapide și în plus detectează și încărcătura virală. Iar astfel medicii știu în ce stadiu este boala la un pacient și pot să îi modifice tratamentul în funcție de rezultatul testării. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.11.2021, 15:46

Vezi și

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Iaşi au de câteva luni o misiune specială. Crearea primului test Covid 100% românesc.

Noile kituri de testare româneşti aduc însă câteva avantaje faţă de cele folosite deja.

Geanina Dodi, cercetător CEMEX - UMF Iaşi: Arată în ce stadiu al bolii ne aflăm. Este foarte important pentru medici să știm unde ne aflăm. E planul terapeutic. Se face un plan terapeutic adecvat pentru fiecare pacient în parte.

Mărioara Avram, Coordonator proiect-  IMT București: Poți să îl folosesti și în timpul tratamentului unui pacient ca să vezi dacă medicamentele pe care i le dai sunt bune pentru el, le metabolizează organismul lui sau i le dai degeaba.

Pe acelaşi subiect

Cât de eficiente sunt testele create în România

Conform specialiştilor în boli infecţioase, testul are o acurateţea foarte mare. Şi asta nu este tot.

Clara Mihociu, reporter Observator: Prin comparație cu celelalte kituri existente pe piață la momentul actual, kit-ul produs la noi în România mai aduce un avantaj. Acela că dă rezultatele la probele prelucrate deja, după ce au ajuns în aparatul de testare RT-PCR cu cel puţin 30 de minute mai repede. 

Bogdan Tampa, director CEMEX - UMF Iaşi: O metodă clasică PCR, care este aplicată într-un mod nou inovator, care să permită o utilizare mai uşoară la locul de testare și care să permită totodată un rezultat mai rapid. 

N-a fost însă deloc uşor să se ajungă aici. "O săptămână întreagă cred că tot am testat diferite probe tocmai în ideea să optimizăm primerii, durata, pentru a-l crea", spun cercetătorii. 

Kitul testat la Iași a fost creat în colaborare cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Microtehnologie din București și un partener privat. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Cercetării, a durat 18 luni și a costat 2 milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Cum au reuşit cercetătorii români să creeze testul PCR prin care afli cu ce variantă covid eşti infectat şi în ce stadiu e boala