Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum funcționează vaccinul: explicațiile specialiștilor la întrebările celor care sunt contra vaccinării

5% dintre medicii din spitalele covid, care de 10 luni văd cele mai mari grozăvii generate de pandemie, nu se vor vaccina. Procentul urcă la 30 în rândul doctorilor din restul spitalelor. Dar ce se întâmplă în rândul celor care nu sunt specialişti? Dacă e să ne luăm după ultimele sondaje, 4 din 10 români s-ar imuniza dacă ar înţelege mai bine ce e cu vaccinul şi cum anume funcţionează.

de Bianca Iacob

la 27.12.2020 , 20:25

  • Reporterii Observator au stat de vorbă cu oamenii pro şi contra vaccinare şi au strâns răspunsurile de la specialişti pentru întrebările acestora

Ziua Vaccinării. La aceeaşi oră la care primele cadre medicale primeau serul anticovid, subiectul era pe buzelor tuturor în mai multe locuri din ţară. Cea mai întâlnită întrebare este ce se întâmplă după vaccin în corpul nostru? Tehnologia ARN mesager nu a mai fost folosită până acum în acest scop iar principiul de funcţionare este mai greu de înţeles.

Emilian Popovici, medic epidemiolog: Prin vaccinul ARN mesager introducem ceva care seamănă cu ARN-ul natural si la acesta apare o reactie din partea sistemului imun care duce la generarea de anticorpi care ne protejează fata de virus. În alte vaccinuri se folosesc virusuri inactivate, aici este folosita o macromolecula. Nu este vorba de vreun virus este vorba de un mesager care transmite sistemului imun imaginea dusmanului real. Nu se introduce nimic strain, nimic bizar in organism. Este un vaccin care nu are ce probleme sa ridice.

Deocamdată, eventuale efecte adverse pe termen lung nu sunt cunoscute, dar specialiştii consideră că nu avem de ce să ne îngrijorăm. 

Vezi și
Citește și:

O altă întrebare este legată de anticorpi. Când dezvoltăm anticorpi? Studiile arată că vom avea anticorpi la 14 zile după prima doză de vaccin administrată şi la 7 zile după cea de-a doua. 

Emilian Popovici, medic epidemiolog: Ne arata ca avem protectie, dar asta nu dupa infectia naturala, ci dupa vaccinare. Este un titlu de anticorpi care ne arata aceasta protectie vaccinala. 

Cât timp ne protejează vaccinul anti-coronavirus?

Şi dacă avem anticorpi după vaccinare, atunci pentru câtă vreme vom fi protejaţi? O întrebare la care nu există momentan un răspuns exact. 

Emilian Popovici, medic epidemiolog: Nu putem spune ca un vaccin genereaza imunitate pe 5 ani atata timp cat acesti 5 ani nu au trecut. Se va urmari in timp dinamica anticorpilor si daca acesti anticorpi vor arata tendinte de scadere se vor introduce doze suplimentare. 

Deocamdată, imunizarea se face prin două doze. Nu e indicat să facem două vaccinuri în acelaşi timp. 

Valeriu Gheorghita - coordonatorul campaniei de vaccinare: Dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale, să ne vaccinăm la 28 de zile anti-COVID. Şi invers.

Prima fază a vaccinării în România se va concentra exclusiv pe angajaţii din sistemul sanitar. Ulterior, vor fi imunizate persoanele în vârstă, mai ales cele cu afecţiuni cronice, şi angajaţii statului din domeniile cheie dar şi personalul vital în sectorul economic. Marea majoritate a populaţiei va fi vaccinată în faza a treia, cel mai probabil începând cu luna aprilie a anului viitor. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Sănătate » Cum funcționează vaccinul: explicațiile specialiștilor la întrebările celor care sunt contra vaccinării