Cum ne poate deforma telefonul mobil corpul. La cabinetele medicale ajung din ce în ce mai mulţi pacienţi cu dureri
Telefonul mobil este indispensabil în viețile noastre. Însă pe cât de mult ne ajută, pe atât ne poate face rău. Ne dă dureri de spate, de degete sau ne oboseşte ochii. Sunt afecţiuni pentru care trebuie uneori tratament de lungă durată.
"Smartphone pinky" sau "texting thumb", sunt denumirile date afecţiunilor provocate de telefon degetelui mic sau celui mare. Deşi încă nu există termeni medicali, aceste problemele există şi sunt tot mai des întânite.
Modul în care ținem telefonul în mână este extrem de important. Majoritatea persoanelor susţin telefonul pe degetul mic, lucru care duce la deformarea degetului. Desi inițial, poate părea o problemă care ţine de aspectul inestetic, în timp, pot apărea probleme mult mai grave.
Iar medicii confirmă. Cabinetele sunt pline de astfel de cazuri. "Sunt patologii, sunt deja descrise, smartphone pinky, din engleză, pentru degetul mic, sau smartphone thumb, pentru degetul mare, unde pacienţii au tot felul de dureri, furnicături, contracturi ciudate pe care nu şi le explică. Articulaţia încărcată greşit se deformează şi pot apărea artroze precoce. Sunt pacienţi care au degetul modificat", Andrei Popescu, chirurg ortoped.
Problemele de sănătate cauzate de telefon
- Suplimentele cu ulei de peşte, extrem de căutate în farmacii, ascund pericole majore. Ce arată studiile recente
- Câte calorii are o prăjitură raw vegană. Alternative mai sănătoase pentru deserturile clasice
- Cum poţi recunoaşte fructele şi legumele coapte, sănătoase, fără pesticide. Marinela şi soţul ei au propria...
Însă nu doar degetele ne sunt afectate. Postura şi implicit gâtul, au şi ele de suferit. "Omoplaţii se duc în faţă, asta se întâmplă cel mai des. Ne concentrăm, ne concentrăm şi parcă ne cocoşăm în faţă. Când folosim telefonul, este şi gâtul adus în faţă şi pot avea o hernie discală. Cotul ţinut în flexie permanent, iarăşi, poate să comprime nervul cubital la nivelul cotului. Şi acolo, degetul mic doare de la ţinut telefonul", Andrei Popescu, chirurg ortoped.
"Resimţim oboseală după folosirea îndelungată a telefonului. Apoi, o senzaţie de ochi uscat. Rata de clipire scade cu chiar 40-50% atunci când suntem concentraţi şi ne uităm la un ecran. Este nevoie de suplimentare cu lacrimi artificiale în cazul acesta. Ce putem face este să ajustăm luminozitatea telefonului din setări. Să ne raportăm la regula 20-20-20, adică la fiecare 20 de minute, să privim în depărtare la aprox 6 m, timp de 20 de sec", dr. Diana Colţa, medic specialist oftalmolog.
Medicii ne mai recomandă să reducem utilizarea telefonului şi tabletelor la maximum patru ore pe zi şi acelea, nu în mod continuu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰