Antena Meniu Search
x

Cum ne protejăm sănătatea ochilor

Învăţământul online aduce o nouă provocare pentru părinţi. Medicii avertizează asupra creşterii numarului de cazuri de miopie la copii.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 18.09.2020, 11:28

Vezi și
  • La fiecare 20 de minute iei o pauza de 20 de secunde si te uiti la un obiect care e la 20 de picioare distanta.
  • Medicii recomandă filtrul de protecţie pentru ecran fie că purtăm sau nu ochelari.
  • Eu ma gandesc doar la ceva de genul:
  • Subiectele zilei sunt astăzi în Observator 19, la Antena 1.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Lumina albastra este o portiune de lumina vizibila care se afla la inceputul radiatiei luminoase vizibile pt ochiul uman si are o lungime de unda care este daunatoare pt interiorul ochiului. In timp poate sa declanseze anumite aparitia unor boli, degenerescenta maculara legata de varsta sau cataracta pe termen lung, dar sa nu uitam acele semnale pe care le primim si noi cand stam foarte mult in calculator te ustura ochii, ti se usuca, ai senzatia ai ceva nisip in ochi, oboseala din aceasta in care nu vrei altceva decat sa stai cu ei inchisi si poate te mai linistesti un pic.

Sunt semnalele care ne arată că ochiul e obosit. Distanţa faţă de ecran trebuie sa fie prima regulă pe care o respectă un copil, când petrece timp pe telefon, tabletă sau calculator.

Roxana Cozubaş, medic oftalmolog: Daca se poate să setati ecranul copilului ca sa fie departe de ochisorii lor si transferati informatia pe un ecran mai mare, pe un televizor, sa fie la 3, 4 metri departare. Pe cat posibil, partea de distractie sa fie in offline, sa nu isi ia ochii din telefonul de scoala si sa se mute in telefonul de joaca si sa faca pauze la intervale pe cat de des posibile. Chiar daca stau cu ochii in laptop, nici la orele de clasa in sine fizica nu stau cu ochii la domnul profesor, mai pot lua ochii de acolo pt a privi pe un geam sau in incapere la o distanta de 4 5 metri.

Trucuri există. Ele sunt folosite şi de cei care lucreaza in IT chiar şi câte opt ore pe zi.

Bogdan Cazacu, specialist IT: Exista o formula de calcul, trebuie sa stea intre 10 si 12 grade sub nivelul ochilor. În mod normal sursa de lumina albastra ar trebui sa stea la cel putin un metru fata de ochi.

La fiecare 20 de minute iei o pauza de 20 de secunde si te uiti la un obiect care e la 20 de picioare distanta, adica la 6, 7 metri. te ajuta sa focalizezi si ajuta ochiul sa isi foloseasca muschii.

5-6 ore la şcoala online, plus Instagram, Facebook, Tik Tok şi Youtube in timpul liber e prea mult pentru bioritmul unui elev. Fie el şi adolescent de liceu.

Medicii recomandă filtrul de protecţie pentru ecran fie că purtăm sau nu ochelari. Şi o consultaţie oftalmologică de doua ori pe an, mai ales la copii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Cum ne protejăm sănătatea ochilor