Antena Meniu Search
x

Cum te protejezi de coronavirus și Covid-19

Deși, deocamdată, nu există un vaccin împotriva Covid-19, o serie de măsuri de prevenție pot fi luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Una dintre ele are legătură cu îndemnul ”Stați acasă”, pus în practică inclusiv prin măsurile de restricție din Ordonanța Militară 3.

de Redactia Observator

la 19.04.2020, 17:56

Persoană se spală pe mâini pentru a se proteja de coronavirus
Un set de reguli de protecție în fața coronavirusului au fost publicate online de autorități - Profimedia Images
  • Spălatul pe mâini este esențial.
  • Evită atingerea feței cu mâna.

Autoritățile române au emis și alte reguli de prevenție care trebuie respectate și aplicate individual în contextul epidemiei. Aceste recomandări au fost postate pe cemafac.ro, un site oficial guvernamental.

Cum te protejezi

- Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ai fost într-un loc public sau după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți. (pentru a te șterge pe mâini folosește, de preferat, prosoape de hârtie).

- Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor. Acoperă cu lichidul toată suprafața mâinilor și freacă-ți mâinile până când se simt uscate.

- Nu intra în contact direct cu membrii familiei, atunci când revii la domiciliu, înainte de igienizarea mâinilor.

- Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care ai grijă să îl arunci imediat la coșul de gunoi.

- Evită să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.

- Distanțează-te de ceilalți în cazul în care COVID-19 se răspândește în propria comunitate. Acest lucru este cu atât mai important pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire.

Cum protejezi pe ceilalți

- Evită, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

- Rămâi în casă dacă ai simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sună medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu merge din primul moment la unitățile de urgență. (Există riscul, în cazul în care sunteți purtători al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâi la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare).

- Acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți, sau folosește interiorul cotului. Aruncă apoi șervețelele folosite la gunoi imediat. Spală-te imediat pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor care conține cel puțin 60% alcool.

- Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care ai grijă să îl arunci imediat la coșul de gunoi.

Masca de protecție

- Dacă ești bolnav: Trebuie să porți o mască atunci când ești în preajma altor persoane (de exemplu, atunci când ești în aceeași cameră sau mașină), precum și înainte de a intra într-un cabinet medical. Persoanele care te îngrijesc ar trebui să poarte masca de protecție atunci când intră în spațiul în care ești.

- Dacă nu ești bolnav: Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul tău, în cazul în care ai simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Cum te protejezi de coronavirus și Covid-19