Video De zece ori mai puține teste, de două ori mai puține cazuri. Expert în sănătate: "Eu nu am nicio explicaţie raţională"
Oficial, în România se îmbolnăvesc de două ori mai puţini oameni decât în urmă cu câteva săptămâni. Dar tot oficial, se fac de 10 ori mai puţine teste PCR. Explicaţia autorităţilor? Nu mai există cerere. Cu toate acestea, foarte mulţi români s-au izolat şi se tratează acasă după ce şi-au făcut teste rapide.
- Autoritățile susțin că nu există cerere pentru testare, deși ratate de pozitivare este de 30%
De două săptămâni, numărul de teste prelucrate atât la stat, cât şi la privat, a scăzut treptat. De la 45.000 de teste pe 16 decembrie, la 4.000 de teste pe 26 decembrie. Chiar şi aşa, rata de pozitivare rămâne mare, aproximativ 30%.
În ultima săptămână, în laboratoarele din spitale şi în cele private s-au prelucrat de şapte ori mai puţine teste decât capacitatea totală de testare a României.
Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate: Eu nu am nicio explicaţie raţională. Sincer, sunt perplex de această situaţie. Activitatea de testare ar trebui să funcţioneze independent de sărbători şi de weekenduri. De asta se lucrează în ture, de asta se prioritizează. Testarea este o prioritate pentru sănătatea din România. De infectat, ne infectăm şi de sărbători în weekenduri.
Autorităţile pun numărul mic de teste pe seama faptului că nu este cerere. Un argument absurd în ochii experţilor în sănătate publică.
Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate: Argumentul dinainte că nu este cerere este un argument absolut ridicol. Dacă am testa toate persoanele care au fost pozitive şi contacţii lor, nu ar fi suficiente teste, acele 50.000 de teste cu care se lăuda premierul Orban şi pe care nu le-am văzut niciodată la faţă.
Românii apelează tot mai mult la teste rapide
În acelaşi timp, oamenii au găsit şi alte soluţii - testele rapide. Pe grupurile de "pacienţi" de pe reţelele de socializare din ce în ce mai mulţi îşi împărtăşesc experienţele după ce au ieşit pozitivi la testele antigen.
Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate: Realmente cred că este nevoie de teste rapide de diagnostic. Însă, cred că este foarte important să ţinem legătura cu medicul de familie. Testele rapide, de antigen, sunt foarte bune în momentul de faţă, având în vedere că la o persoană simptomatică, mai ales în primele zile de la debut, rata de concordanţă cu testele PCR este foarte mare.
În plus, mulţi români preferă să se izoleze acasă în momentul în care încep să aibă simptome şi după un test rapid, fără să mai facă testul PCR şi fără să anunţe DSP pentru ancheta epidemiologică.
Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: În acest moment, în spitale, avem o reală problemă cu pacienţii care ajung la noi, care nu s-au testat deloc, care au insuficienţă respiratorie pentru că intră deja în furtuna de citochine, dar afectarea afectarea virală scade. Sunt pacienţi care ajung la spital pentru că s-au testat acasă şi sunt antigen pozitivi. E important ca atunci când o persoană devine simptomatică, ea să ajungă într-un centru de testare.
Testarea rapidă nu este recunoscută legal ca o metodă de diagnosticare cu COVID-19, iar dispozitivele sunt teoretic doar pentru uz profesional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰