Antena Meniu Search
x

Video Defribilatoare care pot salva vieţi zac abandonate în depozite din Iaşi. Primăria nu a eliberat toate avizele necesare

Încă o dovadă a faptului că birocraţia ne omoară. Cinci defibrilatoare menite să salveze vieți, zac în depozite de ani de zile, pentru că primăria nu a eliberat toate avizele necesare montării lor. Deși modulele au fost cumpărate pentru ieșeni de către o asociație non-profit, municipalitatea a reuşit să le treacă pe linie moartă, prin nepăsare.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 16.06.2021, 10:08

Vezi și

"Se scoate, se deschide, se apasă pe on și se plasează electrozii autoadezivi, unul clavicular și celălalt la vârful cordului". Sunt manevrele care fac diferența între viață și moarte în cazul în care o persoană suferă un infarct în plină stradă.

"Sunt persoane care au fost salvate pentru că s-a folosit rapid un astfel de defibrilator extern", susţine Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic sef UPU Spitalul Sf Spiridon Iași.

Cinci defribilatoare zac în depozite de ani de zile

Doar că, la Iași, cinci astfel de aparate zac în depozite de ani de zile, nefolosite.

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: "În acest moment există două astfel de defibrilatoare puse în oraș și încă unul la o biserică din Iași. Alte cinci așteaptă să fie montate pe niște module care ar urma să funcționeze ca puncte de prim ajutor în cartierele din oraș. Deocamdată nici modulele şi nici defibrilatoarele nu sunt folosite din lipsa unor avize".

Cele cinci module au costat 6000 de euro fiecare și ar trebui să funcționeze în cartierele din oraș. "Nu sunt montate toate 7 care ar trebui sa fie in Iași pentru că nu avem toate avizele pentru amplasarea punctelor de prim ajutor și pe acele puncte de prim ajutor ar trebui sa avem și defibrilatoare semiautomate", spune Marius Benchea, președinte ONG.

Primarul, însă, nu ştie nimic de avize. "Nu am cunoștință de lipsa unor avize la noi când apare o problema toată lumea se duce spre primar. Modulele de prim ajutor au fost un proiect început înainte de Pandemie și abandonat în Pandemie și în momentul de față suntem în stare de alertă", afirmă Mihai Chirica, primar Iași.

Localnicii văd situaţia cu totul altfel: "Sunt foarte utile sigur că da, mi se pare că primul ajutor în caz de urgență majoră, infarct mi se par indispensabile și ar trebui în orice cartier".

 În România mai puțin de 20% din populație știe să acorde primul ajutor. În ţările din vestul Europei, manevrele de resuscitare sunt predate în școli, iar în defibrilatoarele sunt foarte dese în spațiul public, tocmai pentru a se putea interveni cât mai rapid în cazuri de urgenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Defribilatoare care pot salva vieţi zac abandonate în depozite din Iaşi. Primăria nu a eliberat toate avizele necesare