Deviaţia de sept, afecțiune cu simptome supărătoare. Video
Nu respiraţi prea bine în această perioadă? S-ar putea să nu fie de la mască, ci un simptom al deviaţiei de sept.
- Intervenția chirurgicală, soluția pentru rezolvarea deviațiilor de sept.
- Deviațiile de sept se pot transforma în probleme care pun viața în pericol.
Masca de protecţie i-a facut pe mulţi să îşi dea seama că nu respiră atât de bine în aceasta perioadă. Iar simptomele pot fi specifice şi deviaţiei de sept. Pe lângă asta, durerile de cap, hemoragia nazală, sforăitul şi sinuzitele dese ar trebui să ne dea de gândit. Intervenţia chirurgicală este de cele mai multe ori soluţia problemei.
Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Deviația de sept este o modificare a formei septului nazal care este alcătuit atât din cartilaj, cât și din os. Modifcarea va duce la un grad de obstrucție nazală, mai mare sau mai mic, în funcție de situație. Simptomalogia pacientului e cea care primează. Sunt pacienți care au acuze mai serioase în ceea ce privește dificultatea de a respira și pacienți care trăiesc bine mersi cu deviații mari de sept pentru că se obișnuiesc de-a lungul timpului să respire doar atât și atunci pe ei nu îi supără nimic. Dacă pacientul este supărat de deviația de sept, de dificultatea de a respira, și simte că are nevoie de mai mult aer, sigur, trebuiesc luate măsuri.
Durerile la nivelul feţei sau la nivelul capului ne pot da de gândit. Dar mai ales respiraţia greoaie, observată mai ales în timpul răcelilor sau alergiilor sezoniere.
Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Evaluarea clasică, otorinolaringologică, se referă la rinoscopie anterioară. Medicul se uită în interiorul foselor nazale și vizualizează dacă acolo există sau nu o deviație de sept. Acest examen clasic trebuie completat cu o video fibroscopie pentru a evalua nu doar fosele nazale, ci și zona retro-nazală, zona faringelui.
Dacă deviaţia de sept este suficient de importantă, atunci corecţia prin operaţia septului este cea care va urma.
Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Deviația de sept nu are nicio legătură cu partea estetică a nasului. Septoplastiile, pentru că asta e ceea ce facem noi, când corectăm deviațiile septului nazal, nu au nicio legătură cu rinoplastiile, cand forma exterioară a nasului este modificată. Operația se desfășoară cu anestezie generală. Operația se face transnazal, prin interiorul narinelor, unde se decupează anumite porțiuni de sept unde sunt deviate și care nu permit exsistența unui culoar respirator favorabil pentru pacient.
Recuperarea depinde de la pacient la pacient. Unii resimt mai greu perioada post-operatorie, alţii nu. După o săptămână, însă, pacientul începe să respire mai bine şi nu mai are nevoie decât de administrarea unor picături nazale.
Așadar, atenție la respirație! Și mergeți la un medic ORL, dacă simțiți că ceva nu e în regulă.
Automedicația nu este o soluție acum. Există tratamente pentru așa numitul nas înfundat. Și nu neapărat intervenția chirugicală.
Episoadele se pot complica, însă, și pot apărea inflamații la nivelul ochilor. Ba chiar mai rău, la nivelul craniului, unde complicațiile devin amenințătoare de viață.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰