Deviaţia de sept, afecțiune cu simptome supărătoare. Video

De Mădălina Iacob.
Publicat: 10.11.2020, 08:15.
Actualizat: 10.11.2020, 08:19

Nu respiraţi prea bine în această perioadă? S-ar putea să nu fie de la mască, ci un simptom al deviaţiei de sept.

Masca de protecţie i-a facut pe mulţi să îşi dea seama că nu respiră atât de bine în aceasta perioadă. Iar simptomele pot fi specifice şi deviaţiei de sept. Pe lângă asta, durerile de cap, hemoragia nazală, sforăitul şi sinuzitele dese ar trebui să ne dea de gândit. Intervenţia chirurgicală este de cele mai multe ori soluţia problemei.

Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Deviația de sept este o modificare a formei septului nazal care este alcătuit atât din cartilaj, cât și din os. Modifcarea va duce la un grad de obstrucție nazală, mai mare sau mai mic, în funcție de situație. Simptomalogia pacientului e cea care primează. Sunt pacienți care au acuze mai serioase în ceea ce privește dificultatea de a respira și pacienți care trăiesc bine mersi cu deviații mari de sept pentru că se obișnuiesc de-a lungul timpului să respire doar atât și atunci pe ei nu îi supără nimic. Dacă pacientul este supărat de deviația de sept, de dificultatea de a respira, și simte că are nevoie de mai mult aer, sigur, trebuiesc luate măsuri.

Durerile la nivelul feţei sau la nivelul capului ne pot da de gândit. Dar mai ales respiraţia greoaie, observată mai ales în timpul răcelilor sau alergiilor sezoniere.

Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Evaluarea clasică, otorinolaringologică, se referă la rinoscopie anterioară. Medicul se uită în interiorul foselor nazale și vizualizează dacă acolo există sau nu o deviație de sept. Acest examen clasic trebuie completat cu o video fibroscopie pentru a evalua nu doar fosele nazale, ci și zona retro-nazală, zona faringelui.

Dacă deviaţia de sept este suficient de importantă, atunci corecţia prin operaţia septului este cea care va urma.

Răzvan Hainăroșie, medic primar ORL: Deviația de sept nu are nicio legătură cu partea estetică a nasului. Septoplastiile, pentru că asta e ceea ce facem noi, când corectăm deviațiile septului nazal, nu au nicio legătură cu rinoplastiile, cand forma exterioară a nasului este modificată. Operația se desfășoară cu anestezie generală. Operația se face transnazal, prin interiorul narinelor, unde se decupează anumite porțiuni de sept unde sunt deviate și care nu permit exsistența unui culoar respirator favorabil pentru pacient.

Recuperarea depinde de la pacient la pacient. Unii resimt mai greu perioada post-operatorie, alţii nu. După o săptămână, însă, pacientul începe să respire mai bine şi nu mai are nevoie decât de administrarea unor picături nazale.

Așadar, atenție la respirație! Și mergeți la un medic ORL, dacă simțiți că ceva nu e în regulă.

Automedicația nu este o soluție acum. Există tratamente pentru așa numitul nas înfundat. Și nu neapărat intervenția chirugicală.

Episoadele se pot complica, însă, și pot apărea inflamații la nivelul ochilor. Ba chiar mai rău, la nivelul craniului, unde complicațiile devin amenințătoare de viață.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro