Dieta fără gluten, modă sau necesitate. Ce spun specialiștii (Video)
Alimentaţia fără gluten este o noţiune de care mulţi dintre noi am auzit cel mai adesea în filmele străine, dar care, în ultimii ani, reprezintă o alternativă pentru care optează şi tot mai mulţi români.
Alimentaţia fără gluten este o noţiune de care mulţi dintre noi am auzit cel mai adesea în filmele străine, dar care, în ultimii ani, reprezintă o alternativă pentru care optează şi tot mai mulţi români. Este într-adevăr necesară persoanelor care suferă de intoleranţă la proteina care se regăseşte în mod natural în cereale.
Dar specialiştii avertizează că pentru cei mai mulţi oameni, care renunţă la gluten doar în speranţa că vor trăi mai sănătos, acest tip de dietă poate provoca probleme.
"Sunt puţin mai sănătoase". Este criteriul după care mulţi români se ghidează atunci când decid să cumpere produse fără gluten. În lipsa unei recomandări medicale.
O modă care, aplicată bebeluşilor, le poate afecta dezvoltarea pe termen lung.
Altfel spus, dacă mămicile introduc în alimentaţia celor mici doar produse fără gluten, riscă să-i facă 100% intoleranţi la acesta, spun specialiştii.
În România există în prezent aproximativ 200 de mii de oameni care suferă de celiachie, boala provocată de intolereanţa la gluten.
Boala celiacă este greu de diagnosticat. Testele genetice ajung la 500 de lei şi nu sunt decontate. Iar analizele de sânge costă în medie 250 de lei. Această mamă a mers cu fetiţa ei în vârstă de doi ani la 15 medici, până să ajungă la un diagnostic corect.
Pentru că moda produselor fără gluten a luat amploare, industria alimentară ţine pasul. Vânzările produselor fara gluten au crescut cu aproape 13 procente la nivel mondial.
Datele Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten arată că doar anul trecut românii au consumat produse fără gluten în valoare de 44 de milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰