Antena Meniu Search
x

Două zone turistice din Brașov au o nouă "atracție". În caz de urgență, turiștii au la dispoziție două defibrilatoare electrice

Două defibrilatoare electrice automate sunt, de ieri, la dispoziția oricui, în cele mai aglomerate zone turistice, din Brașov. Au fost cumpărate din donații și pot fi folosite de orice persoană, chiar și de cei fără pregătire medicală. Echipamentele au acumulatori și au fost montate în cutii vizibile chiar şi de la distanţă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 22.12.2022, 08:29

Vezi și

Claudiu Loghin, reporter Observator: Primul defibrilator a fost montat chiar în Piața Sfatului, la colțul Casei Sfatului, în cutia galbenă, de lângă ghereta Poliției Locale. Al doilea defibrilator este montat tot într-o cutie galbenă, în locul numit Livada Poștei, din care pleacă inclusiv toate autobuzele către Poiana Brașov. 

Pașii de urmat, într-o situație de urgenţă, sunt simpli. În primul rând, salvatorul trebuie să se asigure că în jurul victimei nu sunt alte pericole. Cineva sună la 112, altul vede dacă victima respiră, al treilea fuge după defibrilator. 

Dr. Alexandru Covaciu, medic cardiolog: Se va scoate din cutie, ulterior vom deschide cutia. După cum vedeți, el are padele, pe care le veți monta în acest loc. După aceea, îl veți porni. 

Cele două defibrilatoare au fost cumpărate din sponsorizări publice. Laura Dan este asistentă medicală și persoana care a strâns aproximativ jumătate din bani. 

Laura Dan, voluntar: Sunt asistent medical cu experiență, atât în spital cât și în prespital și știu cât de importantă este existența acestor defibrilatoare, în locuri publice.

Fiecare minut de întârziere în acordarea primului ajutor, într-un stop cardio-respirator scade șansele pentru salvarea victimei cu 16 la sută. După primele trei minute de la oprirea inimii, se instalează primele leziuni cerebrale ireversibile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Sanatate » Două zone turistice din Brașov au o nouă "atracție". În caz de urgență, turiștii au la dispoziție două defibrilatoare electrice