Antena Meniu Search
x

Video Doza de rapel pentru vaccinul anti-Covid, sub semnul întrebării. Medic: "Trebuie să ghiceşti unde sunt locuri libere"

Teama că noua tulpină s-ar putea răspândi necontrolat determină autorităţile să intensifice procesul de vaccinare. Doar că acum nu sunt suficiente doze, astfel încât să fie asigurat şi rapelul pentru toţi vaccinaţii. Numai deficitul actual este de aproape 300 de mii de doze. Companiile producătoare de vaccin nu recomandă amânarea rapelului după ziua 28 de la prima doză.

de Bogdan Ocnaru

la 24.01.2021, 20:34

Vezi și
  • Lipsa locului pentru rapel, o problemă de care se lovesc mulţi români
  • Marea Britanie a decis chiar să amâne rapelul

Eva Cristescu, medic de familie: Trebuie să ghiceşti unde sunt locuri libere, pentru că ei spun, de exemplu, că sunt locuri libere la Romexpo, mă duc pe el, dar dacă nu mai sunt în etapa a doua, nu îmi programează nici în prima. 

O problemă de care se lovesc tot mai mulţi. Fără loc liber pentru rapel, nici programarea pentru prima doză nu se poate face. În acest moment, dozele pe care le primeşte săptămânal România nu par suficiente pentru toţi doritorii.

Până acum, România a primit peste jumătate de milion de doze de vaccin, iar peste 400 de mii de oameni au şi fost imunizaţi cu prima doză. Dintre ei, peste 13 mii au făcut şi rapelul. În depozitele Institutului Cantacuzino se află acum puţin peste 100 de mii de doze, doar că necesarul pentru rapel în acest moment este de 400 de mii. Oficialii dau asigurări că nu sunt probleme.

''Se doreşte, asa cum s-a afirmat de mai multe ori, accelerarea campaniei de vaccinare. Toate persoanele vaccinate vor avea rapelul asigurat, atât prin dozele existente în stoc, cât şi din tranşele alocate săptămânal, confirmate cu compania care le livrează'', potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Amânarea rapelului, o alternativă, în ciuda promisiunilor făcute de autorităţi

Doar că varianta amânării nu poate fi exclusă, în ciuda promisiunilor autorităţilor. În acelaşi timp, companiile producătoare ale vaccinurilor Pfizer şi Moderna spun că rapelul nu trebuie făcut mai târziu de ziua 28 de la prima doză. Iar medicii confirmă. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Dacă din considerente absolut obiective, ca de exemplu, faptul că cineva are o simptomatologie acută înainte de rapel, atunci se poate ca în acele situaţii, cu totul speciale, să se amâne pentru o scurtă perioadă de timp. Altfel nu. 

Răzvan Cherecheş, expert sănătate publică: Studiile spun că nu e o idee bună, că ar afecta la nivel populaţional dezvoltarea imunităţii. E ca şi cum, pentru maşină, ţi-ai lua ulei de motor şi acolo spune să îl schimbi la trei luni. Tu zici: da, nu e nevoie!

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: Există riscul să asigurăm un nivel de imunitate cu prima doză pentru mare parte din populaţie, dar să rămână populaţie la risc cea pe care o vaccinăm acum.

Din cauza răspândirii masive a noii tulpini, Marea Britanie a decis să vaccineze cât mai multe persoane şi să amâne rapelul. Doar că asta ar putea însemna o imunizare mai slabă, deci doze irosite. Şi Franţa ia în calcul o amânare de şase săptămâni. Eficienţa vaccinului însă, când e administrată doar prima doză, scade până la 52%. 

Cristina Prisecaru, asistent medical Marea Britanie: În momentul de faţă, s-a amânat până la 12 săptămâni. Din decembrie foarte mulţi au fost infectaţi, de aceea e multă presiune şi tensiune în spitalele din ţară. 

Uniunea Europeană a cerut explicaţii producătorului Pfizer Biontech pentru livrările sub aşteptări. Iar în următoarea perioadă Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea autoriza şi vaccinul produs de Oxford AstraZeneca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Doza de rapel pentru vaccinul anti-Covid, sub semnul întrebării. Medic: "Trebuie să ghiceşti unde sunt locuri libere"